Hopp til innhold

Mener fotonekt skyldes israelvennlige eiere

-Israelvennlige eiere nekter oss å bruke bilder fra den israelske okkupasjonen av Gaza i 2009. Det sier daglig leder i fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund, Anne Lise Flavik.

Ak84205334

Dette er et av bildene på utstillingen. Dr. Mads Gilbert fra Tromsø kysser et barn på Al-Shifa-sykehuset i Gaza by.

Foto: Abid Katib / Getty Images

Nyhetsbyrået i Assosiated Press (AP) nekter fotofestivalen Nordic Light å vise bilder fra okkupasjonen av Gaza i 2009. Bildene skulle vises frem under den internasjonale fotofestivalen Nordic Light som starter i Kristiansund i tirsdag 27.april.

- Vi driver ikke sensur, men personen bak utstillingen bruker AP sine bilder til å fremme sin egen overbevisning. Derfor har vi avsluttet samarbeidet med mannen bak fotoutstillingen, sier Odd R. Andersen i AP.

– Sensur

- Dette er sensur , sier Flavik som har sine klare formeninger om hvorfor de blir nekte å vise bildene.

- Bildene viser den usminka sannheten om krigen på Gaza. Accosiated Press har nektet oss å bruke deres bilder i utstillinga, som har fått navnet "Point of no return", sier Flavik.

Les også:

Anne Lise Flavik er daglig leder for Nordic Light

Anne Lise Flavik er daglig leder for Nordic Light

Foto: Odd Inge Teige

- Vi mener at israelvennlige eiere i nyhetsbyrået AP har satt foten ned for å vise bildene i den settingen vi har valgt. Dette er et brudd på pressefriheten, sier Flavik.

Grusomme bilder

Utstillinga "Point of no return" er satt sammen av bilder tatt av 12 palestinske fotografer som jobbet for ulike nyhetsbyrå under okkupasjonen av Gaza i 2009.

Kurator Stuart Franklin har samla inn bildene og intervjuet fotografene til utstillinga, som også ble vist i Nederland i høst.

Men kuratoren opplevde seg pressa av nyhetsbyret Assosiated Press til å fjerne tekstene.

-Dette er pinlig for AP. For det første er det smålig, og for det andre må jeg spørre: Hva er de redd for ? Dette er helt klart et forsøk på å kneble israelskritikk, sier Flavik.

Noen av bildene i utstillingen viser lemlesta lik og døde barn. På grunn av de sterke bildene har utstillingen også fått 15-års aldersgrense.

Da utstillingen ble vist i Nederland fikk Stuart Franklin lov å stille ut bildene fra AP, mot at han trakk tilbake påstander i et brev hvor han beskriver konflikten på Gaza på en israelfientlig måte.

MIDEAST PALESTINIAN ISRAEL GAZA CONFLICT

Døde barn fotografert på Gaza 2009. (fra utstillinga 'Point of no return')

Foto: MOHAMMED SABER / EPA

Nederlederen sjokkert

- Noorderlicht har, for første gang på 20 år, vært tvunget til å fjerne en kuratortekst, med press fra Associated Press.

Det sier Ton Broekhuis Direktør av Noorderinglicht Photography Foundation som er den nederlandske fotoutstillingen.

- Selv om vi alltid har arbeidet med fotojournalisme på sitt mest aktuelle uten å være redd for å ta de svake og undertryktes side, har vi fått kjenne på huden hvordan økonomiske represalier kan tvinge, selv en organisasjon som oss, til grensen mellom potent og inpotent , sier Broekhuis.

-Dette er en frustrende og en grusom avgjørelse. Men sånn er det, sier Ton Broekhuis.

- Da utstillingen skulle vises i Norge fikk vi plutselig beskjed fra AP om at vi ikke fikk lov til å bruke bildene uansett, sier Flavik.

Avviser jødekobling

- At vi skal være mot pressefrihet er ganske absurd. Det sier bildesjef i AP, Odd R. Andersen. Han har base i London.

- Jeg har ikke oversikt over detaljene i dette. Men jeg ble gjort oppmerksom på at bildene var på vei til Norge. Da ringte jeg til ledelsen i Nordic Light og gjorde oppmerksom på at de ikke kan brukes. Det er bestemt av andre enn meg, sier Andersen.

Han bekrefter at det er flere grunner til at de nekter mannen bak utstillingen, Stuart Franklin å bruke bildene.

- Dette er en todelt sak. Det ene er en reaksjon etter utstillingen i Nederland, der AP bestemte seg for å avbryte samarbeidet med Franklin.

Årsaken er at Franklin ønsket å bruke bildene våre til å fremme sin egen overbevisning. Det andre er et spørsmål om rettigheter, sier Andersen.

Men denne beslutningen er tatt av andre enn meg. Jeg kjenner ikke detaljene rundt det som skjedde i Nederland, sier Andersen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL