Hopp til innhold

- Menneskesmugling på fiskebåter er "big business"

Norske fiskebåtredere blir lurt av menneskesmuglere. Den internasjonale fiskebåtmegleren Bjørgvin Olafsson sier dette er stor butikk verden over.

Fiskebåt, tråler
Foto: Ingelill Brattheim / NRK

Når en norsk fiskebåtreder sitter på gamle båter ønsker de gjerne å selge disse. Ofte kan det være svært interessant for dem å selge båtene ut av landet. Men ofte er det et fiktivt mannskap som ber om visum for å komme og hente båtene.

Forsøkt misbrukt

Fiskebåtmegler Bjørgvin Olafsson sier han selv er blitt forsøkt misbrukt i salg av fiskebåter, som egentlig handlet om menneskesmugling.

Bjørgvin Olavsson

Bjørgvin Olafsson.

Foto: Privat

- Jeg er sikker på at dette er stor forretning å smugle folk inn i Schengen-området, sier Olafsson. Slike smuglingsforsøk har skjedd meg to ganger.

Norske fiskebåter brukt til menneskesmugling

Jakter på menneskesmuglere

I fengsel for menneskesmugling

Internasjonal virksomhet

Klok av skade er han alltid veldig på vakt når potensielle kjøpere av fiskebåter ber han om å ordne visum for mannskapet de skal ha med seg. Menneskesmuglerne operer ut fra de fleste land i Afrika, og også land i Asia, så som Pakistan, India og Bangladesh, sier han.

- Jeg er blitt kontaktet i en slik sammenheng av folk fra Nigeria og andre land, sier Olafsson.

Kreativ menneskesmugling

Også i Norge

Den samme menneskesmugleren som ble tatt av Interpol for å ha forsøkt å lure Olafsson forskte seg også på fiskebåtreder Tore Roaldsnes fra Vigra.

Leder i Fiskebåtredernes Forbund, Tore Roaldsnes, forteller sin historie.

- Vi hadde en eldre tråler som vi ønsket å selge. Vi fikk et veldig godt tilbud på den båten av en kjøper i Bangladesh, sier Roaldsnes.

Nå viser det seg at denne menneskesmugleren også har forsøkt å lure en irsk fiskebåtreder.

- Ja, jeg har hørt fra Irland at det var den samme som var i Norge som forsøkte seg i Irland, sier Olafsson.

Frykter falsk mannskap

Olafsson lar nå ikke de potensielle kjøperne komme med hele sitt mannskap, som altså kan være falsk, før depostiumpengene er på konto hos han.

- Vanligvis lar vi ikke mannskapet komme før de har betalt depositumet, sier Olafsson.

- Verre for utenlandsk mannskap

Islendingen synes det er ille at dette skjer. Det gjør det vanskelig for de som faktisk skal ha reelle visum for å bemanne fiskebåter, å få det. Men som alt annet, er dette trolig mennesker som er ute etter lettjente penger, tror han.

- Dette er nok bare forretningsfolk som gjør forretning på denne måten. Jeg vet ikke hvor mye de egentlig selger visum for, sier Olafsson.

NRK har vært i kontakt med flere kilder som kan bekrefte at menneskesmuglere misbruker gamle, norske fiskebåter.

Også Kripos kjenner til problemet, men vet ikke hvor ofte det skjer.