Hopp til innhold

Bløffet om voldtekt

Politiet i Ålesund har lagt vekk fem overfalls- og voldtektssaker som er meldt inn det siste året.

Pressekonferanse

Politiet Sunnmøre holdt i dag en pressekonferanse. Fra venstre: politiadvokat Unni Moen Vikebakk, politistasjonssjef Endre Flatvad og etterforskningsleder Terje Rishaug.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Politiet fikk melding om en voldtekt på Aspøya i Ålesund 17. januar, men på en pressekonferanse i ettermiddag kom det fram at historien ikke er sann.

- Etterforskingen viser at politiet med sikkerhet kan si at det ikke fant sted noe overfall, voldtekt eller voldtektsforsøk i denne saken. Den er i dag henlagt som intet straffbart forhold, sier politiadvokat Unni Moen Vikebakk.

Les også:

Har oppklart fire andre

Ifølge politiet viser det seg at også ved fire andre voldtekts- og overfallsaker som var meldt i år, er det ikke avdekket noe straffbart forhold.

I to av overfallssakene har kvinnen som meldte det, innrømmet å ha avgitt falsk forklaring.

Politiet understreker at sakene har kostet mye tid og krefter for dem. Det har vært svært viktig for politiet å få en løsningen på sakene. Karakteren på dem, og omtalen de har fått i media, har skapt stor utrygghet i befolkningen.

- Det at vi nå har fått en løsning på disse sakene, håper vi vil medføre at publikum igjen vil oppleve Ålesud som en trygg by, sier politistasjonssjef Endre Flatvad.

Les også:

Prioriterer "Aspøyasaken"

Politiet vil nå bruke mye ressurser på - med bistand fra Kripos, den såkalte "Aspøyasaken" fra mai 2009. Her har politiet tidligere bekreftet at kvinnen ble voldtatt.

Kripos har vært til stor hjelp for politiet på Sunnmøre, blant annet med bedre analyserverktøy, opplyser politiet.

Det kan bli aktuelt å straffeforfølge personer man mener bevisst har avgitt falsk anmeldelse. Hva som skjer med melderne her, blir avgjort i hvert enkelt tilfelle.