Hopp til innhold

Mattilsynet fikk bestått av EØS

Mattilsynet håndhever regelverket om bruk av ulovlige tilsetningsmidler i sjømatindustrien i Norge, på korrekt måte, har EØS-organ avgjort.

Bjørn Røthe Knudtsen

GJØR JOBBEN: Regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudsen, får bestått av EØS sitt kontrollorgan ESA.

Foto: NRK

Det omstridte stoffet polyfosfat er ikke lov å bruke i norsk sjømatindustri.

Gikk Mattilsynet etter i sømmene

Mattilsynet har derfor en omfattende kontrollvirksomhet på dette feltet, for å sikre at sjømatbedriftene ikke bryter loven. Det er ikke oppgitt hvem som klaget Norge inn for ESA, hvem som helst kan klage. Men Mattilsynets regiondirektør, Bjørn Røthe Knudsen, mener at det er en bedrift som har villet få EØS til å sjekke om Norge og Mattilsynet gjør jobben sin.

- Vi antar at det er en salstfiskprodusent som ike ønsker den konkurransevridningen at enkelte produsenter bruker fosfat, og enkelte ikke gjør det, sier Røthe Knudsen.

Ønsker å farge fisk

Det er akkurat en slik konkurransevridning Mattilsynet skal hindre. Nå gjenstår en liten bit - Helse- og Omsorgsdepartementet skal svare på en henvendelse fra Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforbund, på om det mener at polyfosfat kan brukes til å pynte på fargen i fisken. Næringen ønsker nemlig det.

- Den tolkningen fra departementet forventer vi vil komme inne en par ukers tid. Og Mattilsynet vil forholde seg til hva lovgiver har ønsket med lovgivelsen, når den kommer.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL