Hopp til innhold

Skal datasimulere Mannen-ras

En forskergruppe ved Universitetet i Milano skal lage en datasimulering av et eventuelt ras fra fjellpartiet Mannen i Rauma.

Mannen
Foto: Andreas Sundby / NRK

Simuleringen skal gi svar på hvor store konsekvenser et skred i Rauma får, sier geolog Hallgeir Dahle i Møre og Romsdal Fylke.

- Det skal kartlegge hvilke områder som blir berørt av skredet fra området Mannen. I tillegg så kan man estimere hvor høyt skredmassen vil legge seg i terrenget. Da vil man kunne se hvor høy oppdemmingen av Rauma blir, sier Dahle.

- En flom ingen har sett før

I verste fall kan mellom 15-25 millioner kubikk med stein rase ut fra fjellpartiet Mannen. Det er enorme masser med stein. Til sammenligning vil en fotballbane fylt med et ti meters steinlag utgjøre ca 100.000 kubikk.

Et slik ras vil demme opp hele Romsdalen, og demme opp vannet fra elva Rauma. Det kan få katastrofale følger.

- Området nedstrøms for Horgheim ned mot Øran på Åndalsnes vil få ein flom ingen har sett før, forteller Dahle.

Resultatene vil påvirke reguleringen

NGU og Møre og Romsdal Fylke har gått utelands for å få hjelp til å lage en datasimulering av raset. I løpet av forsommeren skal et italiensk forskerteam forsøke å vise hvor store konsekvenser et ras kan få.

- NGU har inngått en kontrakt med et universitetsmiljø i Milano som er verdensledende på slike typer analyser, forteller Dahle.

Og resultatet av simuleringen vil trolig få konsekvenser for reguleringen i Rauma kommune i fremtiden.

- I dag er det byggerrestriksjoner i faresonen som ble klarlagt i juni. De nye beregningene kan gjøre faresonen både større og mindre, sier Hallgeir Dahle.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL