Hopp til innhold

Aner ikke hvor arbeidere er ansatt

Mange entreprenører har ikke oversikt over hvor innleide arbeidere er ansatt.

Georg Mork - Arbeidstilsynet

Georg Mork i Arbeidstilsynet.

Foto: Heidi Fagna / NRK

Arbeidstilsynet gjennomførte flere kontroller i november. Den viste i at mange entreprenører ikke aner hvor de innleide arbeiderene er ansatt. Seniorinspektør Georg Mork hadde forventet at bedriftene skulle ha bedre kontroll.

- Dette overrasker oss. Vi trodde bedriftene hadde bedre rutiner for å følge opp de ansatte hos underleverandørene, sier Georg Mork.

Økning i utenlandske arbeidere

Flere vil ansette utlendinger

Dårlig oversikt

En uke i november sjekket Arbeidstilsynet over hele landet arbeidsforholdene til utenlandske leigearbeidere i to bransjer: Verftsnæringa og bygg og anlegg. Arbeidstilsynet i Midt-Norge sjekket omtrent 30 av de største virksomhetene. Mork sier at de jamt over hadde dårlig oversikt.

- Det som faktisk ofte skjer er at de som arbeider et sted ofte oppgir en annen arbeidsgiver enn det som den ansvarlige på stedet tror er rett arbeidsgiver, forteller Georg Mork.

Fant ikke noe snusk

Ingen straff fra Arbeidstilsynet

38 omkom i arbeidsulykker hittil i år

Flere dør på byggeplasser

Forventer større ansvar

De fleste leigearbeiderene er ikke ansatt direkte hos entreprenørene, men i firma som blir innleigd. Derfor er det mer krevende å holde oversikt over de ulike kontraktene. Men dette skal entreprenørene ha oversikt over etter den såkalte påseplikta. Fra nyttår gjør en ny love det mulig for innleigde å kreve lønna si fra entreprenøren, dersom de ikke får den fra firmaet de er ansatt i.

- Vi forventer at hovedleverandørene tar større ansvar. Nå tar solidaransvaret til å gjelde fra nyttår. Dermed har entreprenørene en sterk egeninteresse i å sjekke hvor de som jobber faktisk er ansatt. De risikerer nemlig selv å sitte igjen med regningen for ansatte hos underleverandøren, sier Mork.