Hopp til innhold

Omstridd selskap tilbyr 200 nye asylplasser

Det omstridde selskapet Kysthus vil etablere 200 nye asylplasser i Møre og Romsdal. 50 plasser blir i egen regi, og 150 i et nyetablert selskap.

Kysthus Sjøholt

Her holder Kysthus til på Sjøholt. Etter en konflikt gikk den tidligere daglige lederen av på dagen.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

På Sjøholt gikk tidligere i år den daglige lederen i Kysthus-mottaket av i protest. Selskapets lokaler i Molde er utsatt for kraftig kritikk mot hygienen og standarden på stedet.

Sprengt kapasitet

Skite kjøkken på asylmottaket i Molde

Bildene av dårlige hygieniske forhold på Kysthus sitt mottak i Molde vakte stor debatt tidligere i år.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Kapasiteten er sprengt ved asylmottak over hele landet og de 1200 mottaksplassene i fylket vårt er fulle. Derfor har Utlendingsdirektoratet i Midt-Norge bedt om tilbud på 500 nye plasser i regionen. Da fristen gikk ut var det kommet inn tilbud om 410, litt i underkant av behovet og altså nesten halvparten av disse i Møre og Romsdal.

Rådgiver Lars Leistad sier de er rimelig godt fornøyd. Men spørsmålet er om de greier å ta unna strømmen av nye asylsøkere.

- Det kan hende vi kan klare det. Vi ligger jo under det vi ba om, så vi må nok ut med nye konkurranser relativt snart, sier Leistad.

Kysthus

Ola Sønderland

Ola Sønderland eier selskapet Kysthus.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Ola Sønderland og selskapet Kysthus tilbyr å opprette 50 nye plasser fordelt på Molde og Ørskog. I tillegg et nytt selskap under stiftelse som også Kyshus står bak vil starte asylmottak i Haram med 150 plasser. Detaljene om dette vil ikke UDI ut med når de nå vurderer om de skal forhandle om tilbuda.


- Dette er ikkje vanleg

Krass kritikk av asylmottak

- UDI vil ha fakta på bordet

Krev leiaren tilbake

70 asylsøkere til Sjøholt