Hopp til innhold

- Uegna sjåfører

Flere eldre bilførere bør ta oppfriskingskurs mener vegvesenet. 67 år gamle Henry har bildilla, og har gått kurs.

Illustrasjonsfoto: Eldre bilførere

Illustrasjonsfoto: Eldre bilførere

Foto: Statens vegvesen

Over 40 000 godt voksne sjåfører har på landsbasis gjennomført kurset. En av de er 67 år gamle Henry Honningsvåg i Ålesund.

- Jeg er bilgal og liker å farte rundt på vegene. Det er viktig å holde seg oppdatert slik at man kan følge med i trafikken.

Les også:

- Eldre bør levere førerkortet

Egnet bak rattet?

- Tryggeste på veien

Statens Vegvesen mener eldre som har tatt oppfriskingskurs og har helseattest sammen med førerkortet er de tryggeste på veien. De arrangerer kurs for personer over 65 år.

- Det viser seg at det å ta et slik kurs har cirka 22 prosent ulykkesreduserende effekt. Man blir langt tryggere etter at man har tatt et slik kurs, sier seksjonsleder Klaus Ottersen i Statens vegvesen.

For det er mange som har spørsmål de eldre lurer på, for eksempel hvordan man skal kjøre i rundkjøring, der det er flere felt, og hvordan man da skal tilpasse farta.

- Det er mange som er usikre på hva som er riktig kjøring. Mange kan være uegna. Kurset inneholder derimot ingen prøver eller eksamen. Det er noe av det fine, sier Ottersen.

- Men burde det ikke vært mulighet til å ta fra eldre førerkortet dersom de er helt uegnet?

- Dette er et frivillig kurs, så derfor ønsker vi ikke å reagere på den måten. Vi gir derimot klar tilbakemelding om de ikke kan det de bør kunne, sier seksjonssjefen.

2000 mil

67-åringen i Ålesund kjører rundt 2000 mil i året. Da er det viktig å ha trafikk- og skiltregler på plass.

- Det er alltid noen nye regler som kommer så da er det greit å få frisket opp kunnskapen, sier Honningsvåg.