Hopp til innhold

Usikre på konsekvensene

Det er full forvirring om ny forskrift som skal gi lik lønn og rettigheter til utenlandske og norske arbeidere i skipsindustrien.

Kleven verft, Ulstein
Foto: NRK

Få uker

Styreleder i Kleven Verft, Kjersti Kleven

Styreleder i Kleven Verft, Kjersti Kleven.

Foto: NRK

Det er bare tre uker før forskriften trer i kraft. Styreleder i Kleven Verft, Kjersti Kleven, sier verftsnæringa møtes i dag for å få svar.

- Vi har knapt nok fått tid til å se på det. Det er en del ting som er uklart. Vi må summe oss litt, og se hvilke konsekvenser dette får for oss.

Hovedtillitsvalgt ved STX Corporation, Arne Otto Rogne, er glad for at den nye loven nå blant annet skal sikre utanlandske arbeidere 20 prosent reisetillegg, slik som norske arbeidere har. Like rettigheter er viktig for arbeidsmiljøet, sier han.

- Ja, det er klart. Det skape mistrivsel og mange diskusjoner at utenlandske personer ikke har den samme lønna som oss.

- Har gode vilkår

Direktør i Norsk Industri, Tore Sellæg, orienterte i dag skips- og offshoreindustrien om den nye lova. Han mener den er helt unødvendig.

Han sier de i løpet av ei veke eller to vil avgjøre om de skal prøve denne loven for domstolene. Han mener de har dokumentert at de utanlandske arbeiderne har gode lønns- og arbeidsvilkår i dag.

- De har så gode vilkår at mange ønsker å være ansatt på de nåværende kontraktene, fremfor å bli fast ansatt.

Mindre sosial dumping

Arne Otto Rogne

Arne Otto Rogne

Foto: NRK

Hovedtillitsvalgt Arne Otto Rogne sier det har blitt mye mindre sosial dumping i bransjen, men at det er viktig at verftene nå aksepterer den nye lova for å sikre at alle får like vilkår.

- Det har vist seg at det er en god del useriøse aktører i utleiebransjen. Med ei slik lov vil vi ha mer kontroll på hvilke rettigheter arbeiderne har inne på verftene våre.