Hopp til innhold

Ankerkjettingen dro båten ned

Vitner som overlevde forliset med Bourbon Dolphin forteller at ankerkjettingen kom over på skutesiden og dro båten ned.

Den norske skipet "Bourbon Dolphin"
Foto: Johannessen, Tor Andre / SCANPIX

Eksperter sier at båter av denne typen ikke skal kunne kantre under oppdrag som dette hvis sikkerhetsrutinene er fulgt eller hvis sikkerhetsutstyret virker.

Hør sjømannsmisjonær Reidar Vetvik i Lerwick på Shetland som har snakket med de overlevende. Intervjuer: Kjetil Malkenes Hovland.

HOVLAND: Reidar Vetvik, Havly Senter om kantring

- Ekstrem situasjon

Informasjonsdirektør Tore Høifødt i Det Norske Veritas sier til NRK at Bourbon Dolphin er bare et halvt år gammel. Den har en gjennomprøvd konstruksjon som har vært brukt under alle forhold i Nordsjøen i mange år. - Det må ha oppstått en ekstrem situasjon, sier Høifødt.

 Hvorfor?

- I dag har vi konsentrert oss om redningsaksjonen, sier Tore Høifødt. - Vi sammenkalte krisegruppa vår i natt for å finne ut hva vi kunne bidra med i den akutte situasjonen, og vi har hatt alle tegninger klare slik at vi eventuelt kunne gi råd om hvor skroget skulle åpnes i letingen etter overlevende.

- I tiden som kommer, skal vi sammen med rederiet og myndighetene bruke alle krefter på å finne ut hvorfor tragedien skjedde og hvilken lærdom vi kan trekke ut av det som er skjedd, sier Tore Høifødt i Det Norske Veritas..

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL