Hopp til innhold

Da Joachim Rønneberg bestemte seg for å snakke

I mange, mange år var tungtvannssabotøren taus om det som skjedde på Vemork. Men under en reise på Sunnmøre på 1970-tallet bestemte han seg for å fortelle. Lydteknikeren fra NRK fikk streng beskjed om å stoppe båndopptakeren.

Joachim Rønneberg forteller om at han syntes det var vanskelig å snakke om krigen og bestemte seg for at han ikke skulle "tjene" noe på det han hadde gjort.

Joachim Rønneberg forteller at han syntes det var vanskelig å snakke om krigen. Han hadde bestemte seg for at han ikke skulle "tjene" noe på det han hadde gjort.

Bare 21 år gammel bestemte Joachim Rønneberg fra Ålesund seg for å forsvare landet sitt med livet som innsats. To år senere ble han plukket ut til å lede kommandosoldatene som skulle stoppe Nazi-Tysklands forsøk på å lage en atombombe.

Det skulle likevel gå mange år før tungtvannssabotøren ville reise rundt for å fortelle sin historie fra andre verdenskrig.

– I de første årene etter krigen var det litt vanskelig. Folk kjente meg igjen over alt, og kom for å spørre om det jeg hadde vært med på, sier Rønneberg.

Tirsdag kveld kan du se dokumentaren om Joachim Rønneberg:

Norsk dokumentar. Bare 23 år gammel ble Joachim Rønneberg plukket ut til å lede kommandosoldatene som skulle stoppe Nazi-Tysklands forsøk på å lage en atombombe. Aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork ble gjennomført på en så imponerende måte at den fremdeles er på pensumlisten for dagens spesialsoldater. Nå forteller 95 år gamle Rønneberg hvordan han opplevde den dramatiske aksjonen.

Joachim Rønneberg - den siste sabotøren på NRK1 klokka 20:15.

Press

Odd Tarberg

Den pensjonerte lydteknikeren Odd Tarberg arbeidet sammen med Joachim Rønneberg i NRK Møre og Romsdal.

Foto: NRK

Joachim Rønneberg (95) er den siste gjenlevende sabotøren. Fra 1950-tallet ble han en kjent radio- og TV-mann fra NRK Møre og Romsdal.

– En av de første dagene jeg kom til NRK Møre og Romsdal fikk jeg et råd fra en teknikerkollega om at vi ikke burde spørre Rønneberg om krigen fordi han syns det var ubehagelig å snakke om, sier Odd Tarberg, tidligere lydtekniker.

Men på en bygdekveld på Kvamsøya på 1970-tallet begynte Rønneberg å fortelle under press. Han skulle lage et innslag for NRK og Rønneberg hadde fått ja på en betingelse: At han holdt hovedtalen på arrangementet.

Beskjeden var likevel klar. Båndopptakeren skulle ikke gå.

– Han er en ekstremt god formidler. Folk holdt nesten pusten, sier Tarberg, som gjerne skulle hørt den første sammenhengende fremstillingen.

(Saken fortsetter under videoen)

I mange, mange år var Joachim Rønneberg taus om det som skjedde på Vemork. Men under en reise på Sunnmøre på 1970-tallet bestemte han seg for å fortelle.

Odd Tarberg, tidligere lydtekniker i NRK, forteller om tiden han arbeidet med Rønneberg.

– Etter hvert kom jeg til at folk hadde krav på et svar. Det er viktig at vi alle kjenner til det som har skjedd. Da er det lettere å ta de riktige valgene i framtida. De som vokser opp i dag må forstå at vi alltid må være villige til å kjempe for fred og frihet, sier Rønneberg.

Les alt om Joachim Rønneberg her

Tilbakeholden

Rønneberg har jeg brukt en del tid på å undervise skoleelever flere steder, men han har alltid vært tilbakeholden og ordet «krigshelt» syns han ikke noe om.

– Jeg mener at det å fortelle er viktig, men jeg setter ikke stor pris på oppmerksomheten rundt min egen person. Jeg har lovt meg selv at jeg aldri skal tjene på det jeg opplevde under krigen.