Hopp til innhold

Styrelederen: – Begge vedtakene gjort på lovlig grunnlag

Styreleder Ola H. Strand avviser korrupsjonsanklagene, og mener begge vedtakene om å plassere fellessykehuset på Opdøl i Molde er gjort på lovlig grunnlag.

Ola H. Strand

Styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge inviterte til pressekonferanse etter styrevedtaket.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det var under onsdagens styremøte i Helse Møre og Romsdal at styremedlem Harald Topphol og fagdirektør Odd Veddeng varslet at vedtaket om sykehusplassering kunne bli ugyldig grunnet mulig brudd på helseforetaksloven.

Grunnen var - som Topphol meldte - at styreledelsen i Helse Midt-Norge skulle ha instruert tidligere direktør Astrid Eidsvik om å velge Opdøl i Molde, fremfor Storbakken i Kristiansund.

Etter at styret i Helse Midt torsdag gjorde vedtak om å plassere sykehuset på Opdøl, stilte styreleder Ola H. Strand til pressekonferanse.

Der avviste han korrupsjonsanklagene, og sier vedtakene i begge helseforetakene skal være lovlige.

– Jeg kan ikke se at noe av det jeg kjenner til danner grunnlag for slike påstander. Jeg mener at vedtakene i går og i dag er gjort på lovlig grunnlag, sier han.

– Må dempe risikoen

Vedtaket om å bygge på Opdøl-tomten ble fattet med åtte mot to stemmer, og for styrelederen var det økonomi og fagmiljø som veide tyngst - slik det gjorde for de fleste medlemmene.

– Vi er nødt til å dempe risikoen ved å investere i et nytt sykehus. Det gjør vi blant annet ved å bygge sykehuset der det fins et robust fagmiljø, sier Strand.

Han vedgikk også at han var svært lettet over at styret endelig fikk gjort et vedtak. Den turbulente avslutningen i prosessen med Eidsvik sin avgang, lederflukt og korrupsjonsanklager sådde tvil om man ville klare å hale vedtaket i havn.

– Dette er noe begge styrene og befolkningen har jobbet med i over 10 år, så dette er en viktig milepæl for prosessen videre, sier styrelederen.

– Erkjenner at sykehuset er tapt

Ordførerne i Molde og Kristiansund var naturlig nok svært delt i synet på Helse Midt-Norges vedtak.

– Det var ventet at vedtaket ble det samme som i Helse Møre og Romsdal, men det var skuffende at det ble vedtatt med så stort flertall. Nå er det mange på Nordmøre som erkjenner at sykehuset er tapt, sier en skuffet Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen.

Torgeir Dahl

Molde-ordfører Torgeir Dahl er naturlig nok glad for vedtaket, men avviser at det blir feiring i byen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Han sier det er irriterende at styret gjør vedtak med korrupsjonsanklagene og de ubesvarte spørsmålene som bakteppe.

Molde-ordfører Torgeir Dahl er naturlig nok glad for vedtaket, men avviser at det blir feiring i byen.

– Nei, det er ikke slik vi er skrudd sammen. Vi er fullstendig klar over at det er mange som er skuffet. Vi merker jo at det er mange sterke følelser rundt denne saken, sier han.