Hopp til innhold

Pasient hadde ti legebesøk på ett år - fikk ikke hjelp

Fylkeslegen i Møre og Romsdal har åpnet tilsynssak mot en lege på Sunnmøre som angivelig lot være å gi en pasient hjelp til tross for helseplager. Legen må også stå til ansvar for brudd på journalkrav.

Tilsynssak - fylkesmann - sakspapir

Saken er nå videresendt til Statens helsetilsyn, som nå vil vurdere en eventuell administrativ reaksjon.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det er pasienten selv som har klaget legen inn til fylkesmannen, etter å ha fått mangelfull behandling over en tiårsperiode.

Klager hevdet at han/hun ikke fikk nødvendig hjelp av legen, selv om det ble påvist blod i urinen så sent som i 2012.

Hittil i 2014 har pasienten vært til legen hele ti ganger, uten at helsepersonellet skal ha tatt tak i problemet, og/eller gjort noe nevneverdig for å kurere symptomene.

Nå mener fylkeslegen det kan foreligge brudd på helsepersonelloven § 4, om krav til å gi forsvarlig og omsorgsfull hjelp.

Slurv i journalføringen

– Fylkesmannen fant på bakgrunn av klage fra pasient og pårørende det nødvendig å opprettet tilsynssak for å opplyse saken tilstrekkelig, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal til NRK, og legger til:

Cato Innerdal, assisterende fylkeslege i Møre og Romsdal .

– Fylkesmannen fant på bakgrunn av klage fra pasient og pårørende det nødvendig å opprettet tilsynssak for å opplyse saken tilstrekkelig, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal til NRK.

– På bakgrunn av de forhold som er framkommet i saken har vi funnet grunnlag for å oversende saken til Statens helsetilsyn for videre vurderinger.

Ved nærmere ettersyn velger fylkeslegen også å melde inn mulig brudd på helsepersonelloven § 39 og 40, om kravet til å føre journal.

– Hvor alvorlige er disse bruddene?

– I verste fall kan brudd på forsvarlighetskravet få alvorlige konsekvenser for pasienten. Når det kommer til unøyaktig journalføring, kan det gjøre det umulig for annet helsepersonell - eksempelvis vikarer - å overta stafettpinnen og gi pasienten forsvarlig helsehjelp, sier Innerdal.

Administrativ reaksjon

Den assisterende fylkeslegen sier alt handler om å dempe sannsynligheten for at pasientens symptomer skal forverres, og i verste fall utvikle seg til en mer alvorlig tilstand.

Fylkeslegen sender nå denne saken videre til Statens helsetilsyn, fordi de mener den aktuelle legen har oversett og/eller ikke tatt pasientens symptomer på alvor.

– Helsetilsynet vil se nærmere på saken og vurdere om det er ytt uforsvarlig helsehjelp, og om det skal gis en administrativ reaksjon.