Hopp til innhold

– Vi hadde et håp om å få svar

ÅLESUND (NRK): Foreldrene til den drepte Anja Weløy Aarseth er skuffet over at drapsmannen nektet å forklare seg i Frostating lagmannsrett. – 24-åringen anket, og det gav oss et håp om at han ville gi noen svar, sier bistandsadvokat Einar Råen.

Einar Råen

Bistandsadvokat Einar Råen sier familien hadde et reelt håp om å få høre den tiltalte 24-åringen snakke, ettersom han selv ønsket en ankesak.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Den 24 år gamle gjerningsmannen ristet bare på hodet da det ble hans tur til å forklare seg under ankesaken i Frostating lagmannsrett i dag. Dermed blir rettsprosessen avsluttet uten at gjerningsmannen har sagt et ord om hva som skjedde den aktuelle dagen i august 2013.

Per Herman Thori-Aamot

24-åringens forsvarer Per Herman Thori-Aamot sier til NRK at den tiltalte ombestemte seg i siste liten, og valgte dermed å ikke avgi forklaring.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK
Ingvild Thorn Nordheim

Aktor Ingvild Thorn Norheim.

Foto: Terje Reite / NRK

Det er noe spesielt. Men vi må bare forholde oss til dette, sier bistandsadvokat Einar Råen like etter at rettssaken ble avsluttet onsdag ettermiddag.

– Anken gav håp

Anja Weløy Aarseths foreldre satt i rettssalen like foran gjerningsmannen. De kom til Ålesund for å få noen svar. Det fikk de ikke.

Vi hadde et håp om at han skulle forklare seg. Det var jo han som anket, og der lå det jo et håp om at han skulle forklare seg denne gangen, sier Råen.

– Ombestemte seg brått

Forsvarer Per Herman Thorir-Aamot forteller at gjerningsmannen helt til de siste timene før forklaringen var bestemt på at han skulle forklare seg.

Vi hadde diskutert dette i lang tid. Men han ombestemte seg. Forandringene i rekkefølgen på vitnene kan ha medvirket til at han ombestemte seg, sier Thorir-Aamot til NRK.

Retten skal ikke ta stilling til om den 24 år gamle gjerningsmannen er skyldig eller ikke. Skyldspørsmålet ble avgjort i tingretten. Anken gjelder straffeutmålingen, om mannen skal ha en forvaringsdom eller om han skal sone en vanlig fengselsstraff.

Under sin prosedyre fastholdt forsvarer Per Herman Thorir-Aamot at vilkårene for forvaring ikke er til stede.

– Ut over dette ber jeg om at min klient vurderes på mildest mulig måte, sa Thorir Aamot under sin prosedyre.

– Ingen tilståelsesrabatt

Aktor Ingvild Thorn Nordheim tegnet et bilde av en person som på kynisk måte gjennomførte voldtekt og drap og prøvde å skjule sine spor. Hun mener det ikke kan innvilges noen tilståelsesrabatt i saken.

– Tiltaltes forklaring var like mye til forvirring som til oppklaring. Han har forklart seg om både personer som Mr. X og om organisasjoner. Han forklarte at han har vært andre steder enn det basestasjonenes registrering av hans mobiltelefon tilsier. Det kan ikke innvilges tilståelsesrabatt i denne saken, sa Thorn Nordheim.

Hun lar seg heller ikke imponere over fremgangen 24-åringen har vist i fengselet.

– Det er ikke tegn til langvarige forbedringer. Det som kjennetegner ham er at han avbryter både behandlingstilbud og arbeidsforhold. Han har heller ikke vist innsikt, anger eller medfølelse overfor de etterlatte. Han hadde bebudet at han ville forklare seg i dag, hvorpå han nekter å gjøre dette. Alt av motivasjon for endring synes å være fraværende. Det er høy fare for gjentagelse. Dermed er tidsbestemt straff ikke tilstrekkelig, sa Ingvild Thorn Nordheim under sin prosedyre.

Dom i saken faller etter alt å dømme i morgen, torsdag.