Hopp til innhold

- Han har ikke helt fortstått hvor krevende dette er

– Kommunalministeren har ikke tatt inn over seg hvor krevende det er å slå sammen kommuner, mener ordføreren i Aure og leder i regionrådet på Nordmøre, Ingunn Golmen (Sp).

Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener mange kommuner på Vestlandet har tatt utfordringa.

Foto: Trond Vestre / NRK

Under konferansen Vestlandsk Vidsyn i Stavanger onsdag innledet Jan Tore Sanner om kommunereformen som regjeringa vil gjennomføre våren 2017.

Våren 2016 skal kommunene gjøre sine vedtak. Våren 2017 kommer regjeringa med sitt forslag til fremtidig kommunestruktur.

- Fremoverlente politikere

Vestlandsk Vidsyn

Mange var spent å hva kommunalministeren ville si under konferansen Vestlandsk Vidsyn i Stavanger.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kommunalministeren mener mange av kommunene på Vestlandet har tatt utfordringa.

– På Vestlandet er det veldig mange kommuner som har startet opp. Her er det veldig mange fremoverlente ordførere og lokalpolitikere som er opptatt av å utvikle sine kommuner for fremtiden, sier Jan Tore Sanner til NRK.

– Kommunereformen skal gjøre kommunene i stand til å sikre velferd og skape kommuner som kan sikre vekst, sa Sanner under sin innledning.

Kommunalministeren har flere meningsmålinger i ryggen som viser at folk er positiv til større kommuner. Mange steder er kommunene for lengst i gang med å diskutere en felles fremtid. Men under konferansen Vestlandsk vidsyn i Stavanger er meningene delte.

Krevende prosess

Inngunn Golmen

Sammenslåinga mellom Aure og Tustna har vært krevende, sier ordføreren i Aure, Inngunn Golmen (Sp)

Foto: Trond Vestre / NRK

Blant tilhørerne i Stavanger var ordføreren i Aure, Ingunn Golmen (Sp) som også er leder for regionrådet på Nordmøre, Orkidè. Golmen har erfaring med kommmunesammenslåing . Fra 2006 ble Aure og Tustna slått sammen til en kommune.

Golmen føler at kommunalministeren ikke tar inn over seg hvor krevende dette er.

– Jeg tror ikke han er helt klar over hvor krevende det kan være å få til lykkelige kommunesammenslåinger. Det tar tid, og det krever medvirkning både fra folk flest, næringslivet, grendalag og frivillige lag organisasjoner. Den tidshorisonten det er lagt opp til her er i beste fall optimistisk, og jeg tror den kommer til å sprekke, sier Ingunn Golmen.

– Har sammenslåingen mellom Aure og Tustna vært krevende?

– Ja, det har den absolutt vært. Dette var to små distriktskommuner som slo seg sammen og en skulle tro at i utgangspunktet ville det være ganske enkelt. Men det viste seg at det var ganske store forskjeller. Vi merker at vi blir oppfattet som to ulike deler, og vi har fortsatt ikke fullt ut blitt en kommune, sier Golmen.

– Vi må sette en sluttstrek

Men kommunalminister Jan Tore Sanner avviser at regjeringa går for fort frem.

– Nei, vi går ikke for fort frem. Det er viktig å ha gode lokale prosesser. Samtidig må vi ha tempo og dette en sluttstrek. Jeg ser at veldig mange kommuner deltar positivt. Selvsagt er det krevende, men det er vår oppgave som politikere også å ta tak i de vanskelige oppgavene, sier Sanner.