Hopp til innhold

Usikkerhet sprer seg i ingeniørmiljøet

Utsatte vedlikeholdsoppdrag på norsk sokkel, fører til nye kutt hos Aker Solutions og Aibel. I det unge og nyrekrutterte ingeniørmiljøet i Kristiansund sprer det seg nå usikkerhet.

Usikkerhet blant ingeniørene i Kristiansund

Utsettelse av flere store vedlikeholdskontrakter ute på sokkelen har skapt et vakuum for ingeniørene. Bildet er av oljeplattformen Draugen på Haltenbakken.

Både Aker Solutions og Aibel opplever nedgang i markedet for vedlikehold og modifikasjon.I sommer ble det kjent at 225 ansatte ved Aker Solutions var overflødige.

Hos Aker solution i Kristiansund finnes allerede ei liste med rundt 15 personer som er overflødige. Ved begge bedriftene har de ansatte fått beskjed om at nedskjæringsprosessen er i gang. Det gjør at tillitsvalgt for Aibel har fått mange bekymrede henvendelser den siste tiden.

Tillitsvalgt i Aibel, Yngve Sjølset

Tillitsvalgt i Aibel, Yngve Sjølset, sier at mange opplever situasjonen som ubehagelig.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Det er klart man har bekymringer når man er nyansatt og nyetablert. Familien har gjerne både huslån og billån og så får du plutselig beskjed om at du kanskje står i fare for å miste jobben. Det er veldig ubehagelig, sier Yngve Sjølset som er tillitsvalgt for Norges Ingeniør og teknologorganisasjon hos Aibel i Kristiansund.

Har rekruttert unge til byen

Ved begge bedriftene har de inntil nylig drevet et omfattende rekrutteringsarbeid som har fått mange unge og høyt utdannede til å komme til byen for å etablere seg.

– Vi har bemannet opp kraftig de siste årene på bakgrunn av forespørsler fra kunende våre, og da ble mange ansatt rett ut fra skolen. Så det er et ungt og dynamisk miljø her, og vi har stått for en stor del av arbeidsinnvandringen til byen, sier Sjølset.

– Inne i sparefase

Men utsettelsen av flere store vedlikeholdskontrakter ute på sokkelen har skapt et vakuum. For dem som har jobbet hardt for å rekruttere ingeniører og andre arbeidstakere til Kristiansund er det viktig at ikke strømmen nå snur.

Harald M. Stokke

Nestleder Harald M. Stokke i olje- og energiutvalget i Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK
Ellen Engdahl

Ellen Engdahl, daglig leder i Kristiansund og omegn vekst er opptatt av å ivaretade nyetablerte arbeidstakerne i Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– En del oljeselskap, og ikke minst Statoil, er inne i en sparefase som får veldig store virkninger i øyeblikket. Men det må jo ta seg opp igjen. Statoil kan ikke drive uten å ha vedlikehold på anleggene, sier Harald M. Stokke som er nestleder i olje- og energiutvalget i Kristiansund kommune.

Han mener at kontraktene og arbeidsmarkedet vil ta seg opp igjen.

– Det har gått veldig jamnt oppover de siste årene, derfor må vi regne med at vi får noen tilbakeslag, sier han.

Jobber for å sikre jobber

Daglig leder i Kristiansund og omegn vekst, Ellen Engdahl, mener også at aktiviteten vil ta seg opp igjen. Hun er veldig fornøyd med at de over lengre tid har kunnet tilby attraktive jobber og fått mange tilflyttere til byen. Nå er hun opptatt av å ta vare på dem i en vanskelig periode.

– Jeg vil oppfordre bedriftene til å ha litt is i magen for å beholde kompetansen vi har fått hit.

– Det er utrolig viktig at vi nå ivaretar dem i en fase der det kan føles litt usikkert, og tenke langsiktig. For aktiviteten den kommer, sier hun.

oljemessa som åpnet i Stavanger denne uken skulle delegasjonen fra Kristiansund jobbe for å rekruttere nye arbeidstakere. Nå blir det like mye en arena for å sikre jobben til dem som allerede har kommet til byen som venter på å få vite hvor hardt sparekniven vil ramme.

– Det er en smertefull prosess. Vi har vært gjennom dette tidligere i år i Aibel. Da ble Kristiansund forskånet. men jeg vet ikke om vi kan håpe på det denne gangen her. Det er ikke noe koselig, og folk blir preget av dette, sier Sjølset.