Hopp til innhold

Skal gjøre Kristiansund til en bedre by på få måneder

I sommermånedene kryr det av ungdom og studenter i forskjellige bedrifter landet rundt. Likevel kan man kan trygt si at sommerjobben til Christanse Reitan Yttervik skiller seg ut.

Christanse Reitan Yttervik

22 år gamle Christanse Reitan Yttervik vil gjøre Kristiansund penere og bedre - i løpet av én sommer.

Foto: Anne-Mari Flatset

Hun skal nemlig sørge for at barndomsbyen Kristiansund blir både penere og mer funksjonell. Gjennom sine studier By- og regionplanlegging ved Universitetet i Ås fikk hun sommerjobb som byplanlegger i Planavdelinga i Kristiansund kommune.

– Det gjenstår å se om det blir noe av det vi holder på med nå, men det uansett veldig spennende å se sin egen by med litt «planleggerbriller», sier Yttervik, som innrømmer at det er spesielt å planlegge endringer i byen hun har vokst opp i.

Ny turveg i år?

Blant prosjektene hun jobber med i sommer er en turveg som er planlagt til å gå rundt Kvernberget flyplass. Dermed kan sommeroppholdet hennes innen nær fremtid resultere i en ny rute for de mange tur-entusiastene i området.

– Den er faktisk den som kanskje ligger nærmest frem i tid. Det er faktisk satt av midler i årets budsjett til å lage den, sier Yttervik.

Kritisk

I tillegg har hun vært med på forarbeidet for et nytt boligfelt på Myran på Dale. Hun forteller at studiene har hjulpet henne å se byen på en helt ny måte.

– Du ser det litt annerledes. Nå i vår hadde vi et prosjekt på universitetet om Kristiansund, som skal presenteres i oktober her i byen. Da var det veldig rart å høre hva alle de andre studentene sa om for eksempel gågata, som jeg bare synes er så koselig og fin! De var mye mer kritisk.

– Det er veldig uvant. Jeg har mer en patriotisk kjærlighetsfølelse når jeg går gjennom byen. Men når jeg begynner å få på det kritiske blikket, så er det jo ikke alt som er så bra likevel.

På veggen foran pulten hennes henger en oversikt over gågata i Kristiansund, med trær som var plantet det året hun var født.

– Når du ser dette med et kritisk blikk, hva ser du da?

– Det kalles jo gågata, men man kan faktisk kjøre biler halvveis inn. Og jeg har faktisk opplevd at folk kjører inn og setter fra seg bilen på tomgang mens de springer inn til bakeren og kjøper seg lunsj.

– Hvis man er litt tydeligere og strengere på at det faktisk er en gågate, så tror jeg at de som kjører finner seg i det. Så kan de også nyte den gågata som bare er for fotgjengere, foreslår Yttervik.

Utfordrende

Hun forstår likevel at lettvinthet er viktig for folk.

– Det er litt av utfordringa vi har. Jeg skjønner at det er veldig kjekt og lettvint å kunne komme fram med bilen overalt, sier Yttervik, som spør videre:

– Da kommer du fram, men hva kommer du fram til? Er det et hyggelig sentrum? Det er ikke nødvendigvis bilen som gjør det hyggelig, snarere tvert imot.

Mye spennende

Yttervik setter søkelyset på byutviklinga som vil foregå i Kristiansund den kommende tida. I tillegg til ny innfartsveg og tilrettelegging for sykling, er en ny plan for sentrumsutvikling i full gang.

Da kan hatt nummer to komme godt med. Yttervik er nemlig politiker i AUF, og sitter i bystyret.

– Du sitter på begge ender av bordet du?

– Jeg gjør faktisk det. Og jeg sitter også i det utvalget som har med tekniske tjenester her hos by-ingeniøren, hvor jeg jobber nå, å gjøre. Det var litt rart. I begynnelsen av sommeren hadde jeg fortsatt et utvalgsmøte igjen. Da var jeg første halvdelen av dagen på jobb her, og andre halvdelen av dagen på møte.

Hun sier seg enig i at hun må være oppmerksom på hvorvidt hun bør melde seg inhabil.

– Men jeg tror det er en nyttig erfaring, legger hun til. På skolen snakker vi mye om forholdet til politikerne som sitter og styrer, og hvordan saksgangen går i det. Vi kommer jo alltid til å være i arbeidslivet, prisgitt de politikerne som sitter, og om de har lyst til å gjennomføre det vi foreslår.

– Det å ha en fot i begge leirer gjør det kanskje lettere å skjønne hva som skal til for å selge inn en sak.

Kaibakken i Kristiansund

Kan Kaibakken i Kristiansund se annerledes ut om noen år?

Foto: Aina Rødal / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL