Hopp til innhold

Her bygges Norges nyeste selpark

I september kommer selene til Atlanterhavsparken i Ålesund. I dag kom spesialbestilte vinduer fra Thailand på plass.

Atlanterhavsparken

Her heises de enorme vindusrutene på plass. Straks alt er tett skal det pumpes inn vann og selene skal være på plass før høstferien.

Foto: Remi Sagen / NRK

Siden 1998 har Atlanterhavsparken i Ålesund vært et av de mest moderne akvariene i Nord-Europa. Her kan man få nærkontakt med fisker og sjødyr fra Atlanterhavet, som åpner seg rett vest for akvariet.

Nå kommer en ny, stor attraksjon på plass. Onsdag ble de enorme vinduene montert, og snart gjenstår det bare å fylle vann i det enorme bassenget før selene kan ta plass.

– Vi håper å være ferdige slik at publikum kan komme og se selene til høstferien, sier daglig leder i Atlanterhavsparken, Tor Erik Standal.

Atlanterhavsparken

I dag heises vinduene på plass, og den store dammen kan fylles med vann. Om ikke mange ukene svømmer selene her.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Største siden åpningen

I dag ser området, som ligger like inntil det store akvariet-anlegget og ved siden av pingvin-området, som en stor byggeplass. En stor byggekran måtte til for å få på plass de store vinduene.

– Dette er en stor dag. Vinduene har kommet fra Thailand med båt. Etter mye styr og litt problemer har de nå endelig kommet frem. Nå setter vi et kryss i taket, sier Standal.

Atlanterhavsparken

Dette er hovedbassenget i Atlanterhavsparken, slik det har stått siden 1998. Det er samme firma som leverer vinduene til selbassenget som leverte kjempeglasset i det store hovedbassenget.

Foto: Atlanterhavsparken

– På lag med livet i havet

Atlanterhavsparken legger stor vekt på å bygge så naturlige miljø for både fisker og dyr som mulig. Her legger man verken opp til at selene skal hoppe gjennom ildringer eller bedrive ballspill. Selene skal leve så naturlig som det er mulig i denne typen fangenskap, og publikum skal få oppleve selene i så naturlige omgivelser som mulig.

–Det skal være et mest mulig moderne akvarium. Vi spiller på lag med livet i havet. Det skal være ekte. Det skal ikke være plastikk, fjas og unaturlige greier. Vi skal sette dyrevelferden i sentrum, og bygger anlegget slik at selen skal ha det mest slik den har det i det fri, sier Standal.

Atlanterhavsparken

Her skal publikum kunne vandre og studere selens liv under vann.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Selen er leken og nysgjerrig

Atlanterhavsparken

Her kommer de store vinduene på plass i selparken.

Foto: Remi Sagen / NRK

Denne tankegangen har ført til at Atlanterhavsparken har vært nødt til å ta i bruk store områder på Tueneset vest i Ålesund når selparken skulle bygges. Og selenes behov har spilt en viktig rolle i planleggingen av det nye anlegget.

– Her har vi større plass enn i noen andre selparker. Og vi vet at selen er et nysgjerrig og lekent dyr. Den liker blant annet å lete etter ting på sjøbunnen. Dermed kunne vi ikke bygge dette som et svømmebasseng, her har vi bygget opp en naturlig sjøbunn, sier den daglige lederen i Atlanterhavsparken.

– Norske fisker og sjødyr

Atlanterhavsparken viser altså dyreliv og fisker som naturlig hører hjemme i havområdene utenfor mørekysten. Og det er kystens egen steinkobbe som får plass i selparken.

– Vi viser frem arten steinkobbe. Det er de samme selene vi ser 5- 10 – 20 meter utenfor akvariet.

Tor Erik Standal

Daglig leder Tor Erik Standal karakteriserer sel-satsingen som det største som har skjedd siden etableringen i 1998.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Vi fornyer og utvider

Atlanterhavsparken har hatt planer om selpark gjennom mange år. Og satsingen på sel karakteriseres som det største som har skjedd siden åpningen i 1998. Og parken har hele tiden utvidelsesplaner.

– Selparken er laget så stor at vi har mulighet til å dele den opp og ha forskjellige arter i dammen. Uteområdet er heller ikke ferdig utbygt. Det er det heller ikke arealene inne. Vi har store utvidelsesmuligheter, og vi har hele tiden behov for å fornye oss, sier Tor Erik Standal til NRK.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL