Hopp til innhold

Disse trebåtene skal følge Golfstrømmen

På kysten av Sunnmøre ble rundt 300 trebåter sjøsatt 1. påskedag. De skal følge Golfstrømmen nordover og noen båtene kan til og med havne i andre land.

Trebåt-feber på Runde

Både store og små hjelper til når trebåtene skal sjøsettes.

– Det vi slipper ut i havet drar videre, og det andre slipper ut kommer hit. Havet har vi i fellesskap, sier forskningsleder Nils Roar Hareide, ved Rune miljøsenter.

Hareide skal lære barn hvordan søppel og forurensning sprer seg med havstrømmene.

Forskningsleder runde

Havforsker og daglig leder ved Runde miljøsenter, Nils Roar Hareide.

Foto: Remi Sagen / NRK

Klokken 15.00 i dag ble rundt 300 trebåter som barn har snekret i løpet av påskedagene sjøsatt.

– Avgjørende for fiskerinæringen

Runde Miljøsenter er en internasjonal miljøforskingsstasjon. Prosjektet mellom senteret og skipsbygger-konsernet Vard skal gi barn mer kunnskap om båtbygging og havstrømmene.

– Golfstrømmen er helt avgjørende for vårt klima og fiskerinæringsvirksomheten i Norge, sier Nils Roar Hareide.

Golfstrømmen fører store mengder næring fra havet og inn til kysten av Norge. Havstrømmene fører også med seg fiskeegg og fiskelarver fra gyteområdene ved Runde og helt opp til Barentshavet.

Hareide har inntrykk av at barna som har tilbrakt påskedagene på Runde syns det er spennende å lære om Golfstrømmen.

Båtene vil drive nordover og bli funnet både i nærområdet ved Runde, opp til Finnmark og kanskje helt til Russland. Det kan også tenkes at noen av dem kan reise enda lenger.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

Gule plastender fra 1992

I 1992 skylte en storm flere containere av et lasteskip i Stillehavet. En av containerne åpnet seg og ut svømte 28000 badeleker, deriblant tusenvis av gule plastender.

Ti måneder etter stormen dukket mange gule ender opp på strendene i Alaska.

Men noen av endene valgte å fortsette videre. I 2003 dukket det plutselig opp en gul and på en strand i Skottland. Og i 2007 ble det funnet en and i England.

Trebåter Runde

Markus Runde Oksnes syntes det var stor stas med trebåtene.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Etter hvert vil vi også få fokus på at barna skal finne igjen disse endene og annet avfall, sier Hareide.

Trebåtene som sjøsettes søndag har blitt merket med navn og nummer. Prosjektet skal fortsette i flere år fremover. Alle funn vil bli oppdatert på nettsiden til Runde Miljøsenter som vil visualisere hvordan båtene har reist med strømmene.

– Det gjelder å overlevere kunnskapen og få barna til å fokusere på havet og det vi skal leve av slik at jeg har mulighet til å pensjonere meg. Om ti år er kanskje barna ingeniører, sjøfolk, båtbyggere og fiskere, sier Hareide.