Hopp til innhold

Storfestivalen som krympet

Avtroppende sjef for Moldejazz, Jan Ole Otnes, forteller om festivalen som gikk fra å være en stor aktør til å bli ganske liten.

JOTNES

Avtroppende sjef for Moldejazz, Jan Ole Otnes, lener seg tilbake og konkluderer med at festivalen har gått fra å være en stor aktør til å bli ganske liten.

Foto: Erik Hattrem

Etter 12 år som sjef for Moldejazz, legger Jan Ole Otnes fra seg festivalpasset som gir adgang til absolutt alle områder og overlater styringen til Anders Eriksson.

Otnes forteller at han forlater en festival som vil endre seg i fremtiden.

– Går vi 15 år tilbake i tid, så festivalen helt annerledes ut enn den gjør nå i dag. Men forandringer skal komme gradvis. Går vi femten år frem i tid, vil vi se en helt annen festival enn hva vi gjør i dag. Det er naturlig, for både publikum og musikk endrer seg, vi må ta hensyn til slik, sier han.

– Vanskelig å få store navn

Det er ikke det dårlige været i år og fjorårets dundrende underskudd som er bakgrunnen for at festivalen vil endre seg. Moldejazz har allerede blitt en mindre aktør med stadig vanskeligere rammer for å få fatt på de råeste artistnavnene på kommersielt plan.

– Det å få de største navnene hit, det er jævlig vanskelig. Konkurransen både nasjonalt og internasjonalt er stor. Det merker vi godt. Tidligere var vi en stor aktør, nå er vi blitt en ganske liten aktør opp mot arenaer som tar 20 til 40 tusen publikummere, forteller Otnes.

Les også: – Full forståelse for at Miles Davis dopet seg

Så allerede under den neste festivalsjefens ledelse neste år, spår Otnes at det vil bli noen forandringer på måten festivalen fremstår.

– Jeg tror ikke på noe brått skifte, men det vil bli annerledes neste år siden festivalen får ny sjef etter meg, sier han.

Musikalsk frontkjemper

Men Otnes er svært klar i sin tale rundt hvordan festivalen skal være når det kommer til musikalsk kvalitet og nybrottsarbeid.

– Da Melody Gardot besøkte Skavlan på NRK1 i september 2009, lurte en anmelder på om noen visste hvem hun var. De 400 som var på konserten hennes hos oss noen måneder før, visste da godt hvem hun var. Det er et eksempel på at vi er i front musikalsk, og det har vi alltid vært, sier Otnes.

Med den sterke konkurransen fra andre festivaler og konsertarrangører, har også den dominerende rollen til Moldejazz i nasjonal media avtatt betraktelig.

– Det er vanskelig å nå ut i media, siden de største stjernene får den oppmerksomheten. Justin Bieber får gjerne 14 journalister fra samme avis etter seg når han gjester Norge, sier Otnes.