Hopp til innhold

Høyre holder stand i Møre og Romsdal

Høyre er fortsatt det største partiet i Møre og Romsdal ifølge en partimåling Sentio har gjort for NRK. Men kampen om mandatene spisser seg til.

Helge Orten

Helge Orten (H) er fornøyd med et resultat over 30 prosent.

Foto: Trond Vestre / NRK

Høyre får 30,7 prosent som ville ha sikret partiet tre stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal dersom dette hadde vært valgresultatet, Det er 600 spurte i Sentios partimåling

Dette er nesten dobling fra stortingsvalget i 2009, men Høyre går kraftig tilbake sammenliknet med tidligere målinger partiet har hatt i Møre og Romsdal.

Til tross for denne tilbakegangen, er partiets førstekandidat i Møre og Romsdal, Helge Orten godt fornøyd.

Tre på Tinget

Helge Orten

Helge Orten (H) er fornøyd med et resultat over 30 prosent.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi er ikke vant til å ligge over 30 prosent i Møre og Romsdal, og for oss er dette innenfor målsettinga vår til valget. Vi har sagt at vi vil ha tre på Stortinget, og en måling på 30,7 prosent gir oss tre på Stortinget så det er vi godt fornøyd med, sier Helge Orten.

– Men det er en tilbakegang på fem prosentpoeng fra målingen som avisene hadde for noen uker siden?

– Ja det ser jeg. Men disse målingene svinger og vil helt sikkert svinge frem mot valget. Til slutt er det valgresultatet som teller. Men får vi 30,7 prosent og tre mandat så er vi godt fornøyd, sier Orten.

Arbeiderpartiet nærmer seg

Else-May Botten

Else May Botten (Ap) tror beinhard jobbing vil gi valgseier for Arbeiderpartiet.

Foto: Bjørn Ivar Voll / NRK

Ett av spenningsmomentene ved høstens stortingsvalg er hvem som blir størst i Møre og Romsdal. Slik det ser ut nå blitt det en kamp mellom Høyre og Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet får 25,1 prosent i målingen Sentio har gjort for NRK Møre og Romsdal. Dette er en fremgang fra tidligere målinger, men fortsatt langt bak valgresultatet fra 2009 da Arbeiderpartiet fikk inn tre stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal.

Men partiets førstekandidat, Else May Botten, øyner muligheten for å gjenta suksessen fro fire år siden.

– Vi er i siget, men har en beintøff jobb foran oss frem til 9. september. Målet er å få inn tre stortingsrepresentanter som sist. det er det vi jobber for, sier en oppglødd Else May Botten.

– Dere må ha en oppslutning på rundt 28 prosent for å få inn tre fra Møre og Romsdal. Tror du at dere vil klare det?

– Ja, det tror jeg. Vi skal klare det, sier Else May Botten.

Harald Nesvik, Mette Hanekamhaug og Oskar Grimstad

Harald Nesvik, Mette Hanekamhaug og Oskar Grimstad representerer FrP på Stortinget i dag, men Nesvik er den eneste som kan føle seg trygg på å holde plassen på Mørebenken etter høstens valg.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi er på rett veg

Fremskrittspartiet var størst i Møre og Romsdal i 2005, og gjorde et brakvalg også i 2009. Det ga partiet tre stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal.

Men siden 2009 har Frp gått kraftig tilbake på meningsmålingene.

Fremskrittspartiet får 16,9 prosent og kommer ut av denne målingen med to mandat.,

Dette er langt under resultatet fra stortingsvalget i 2009 der Frp oppnådde 27,4 prosent, men partiet øker fra tidligere målinger.

Harald T. Nesvik

Harald Nesvik (FrP) mener partiet hans er i siget.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

– Vi har alltid ambisjoner om å være større enn det denne målingen viser. Men vi er på rett veg og vi siger sakte, men sikkert oppover. Nå er vi inne med de to faste distriktsmandatene som vi fikk etter siste stortingsvalg. Det tredje mandatet vårt som Mette Hanekamhaug har, er jo utjevningsmandatet. Målet vårt er å gjøre like godt som sist, sier veteranen Harald Nesvik som er FrPs førstekandidat i Møre og Romsdal.

– Men dere er langt unna det nå?

– Ja, men målingene spriker veldig. På enkelte nasjonale målinger har vi fått 20 prosent, og jeg tror vi har mye å gå på, sier Nesvik.

Kamp mellom KrF og Sp

KrF har vært representert på Stortinget fra Møre og Romsdal etter samtlige stortingsvalg siden 1945. I 2009 gjorde KrF et svakt valg, men klarte å holde mandatet i Møre og Romsdal med en oppslutning på 8,4 prosent.

Siden den gang har Knut Arild Hareide overtatt som partileder og KrF har valgt side i regjeringsspørsmålet. KrF har gjort det klart at partiet ønsker å bidra til dannelsen av en ny borgerlig regjering, men har ikke tatt stilling til om partiet selv vil gå inn i en slik regjering.

I målingen som Sentio har gjort for NRK Møre og Romsdal får KrF 9,3 prosent. Det betyr at partiet holder seg litt i overkant av valgresultatet fra 2009, men holder en betryggende avstand til Senterpartiet som får 7,8 prosent i denne målingen.

Steinar Reiten

- KrF har markert seg med stor troverdighet i landbrukspolitikken, mener partiets 2.kandidat Steinar Reiten.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg er fornøyd med målingen. Dette er den andre målingen i løpet av våren der vi gjør det bedre enn sist valg. Vi har klart å sende et tydelig signal om at vi garanterer for et regjeringsskifte, og det er noe velgerne i det konservative fylket Møre og Romsdal setter pris på, sier KrF sin andrekandidat i Møre og Romsdal, Steinar Reiten.

– I dette valget tror jeg det blir en kamp om velgerne mellom KrF og Senterpartiet. Kristelig Folkeparti har markert seg med stor troverdighet i landbrukspolitikken. Jeg tror stadig flere skjønner at det går mot et regjeringsskifte, og det at KrF blir tilstrekkelig stort for også betydning for hva slags landbrukspolitikk som v il bli ført etter valget, sier Reiten.

– Tar målingen med stor ro

Jenny Klinge

Jenny Klinge (Sp) tar målingen med stor ro.

Foto: Bernt Sønvisen

Senterpartiets Jenny Klinge blir ikke frustrert over målingen som ville ha ført til at Senterpartiet hadde mandatet sitt dersom dette hadde vært et stortingsvalg.

Senterpartiet blir i denne målingen henvist til det svært usikre utjevningsmandatet med en oppslutning på 7,8 prosent, men Klinge tar situasjonen med stor ro.

– Ja, foreløpig så gjør jeg faktisk det. Jeg har tro på at velgerne i Møre og Romsdal ser at de har nytte av at Senterpartiet er representert på Stortinget fra fylket. Jeg har tenkt å gjøre en innsats fremover for å bevise det, sier Jenny Klinge som er Senterpartiets førstekandidat i Møre og Romsdal.

Klinge har ofte klart å markere seg i nasjonale medier. Som justispolitisk talsperson i Senterpartiet har hun vært en profilert politiker. Det tror hun også er en fordel i kampen om velgerne lokalt.

– Jeg mener selv atjeg har klart å balansere mellom på den ene siden å være en justispolitiker nasjonalt og det å markere seg i lokale saker som samferdsel og landbruk, sier Klinge.

– I denne målingen tar Høyre, Ap og Frp sju av de åtte faste distriktsmandatene. Det betyr at det er lite igjen til resten. Hva synes du om en slik situasjon?

– Jeg må jo være såpass ærlig å si at det er noe vi ikke ser særlig positivt på, sier Klinge.

– Vi har mer å gå på

Pål Farstad

Pål Farstad (V) gir ikke opp kampen om en plass på Mørebenken.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

Venstre har gått inn og ut av Mørebenken siden 1997. Det året gjorde Venstre på mange måter et comeback i norsk politikk og kapret også et mandat i Møre og Romsdal.

i 2001 gikk mandatet tapt, men Venstre kom tilbake igjen fire år senere. I 2009 gikk det meste galt for Venstre som falt under den nasjonale sperregrensa på fire prosent og igjen tapte mandatet i Møre og Romsdal.

I målingen som Sentio har gjort for NRK Møre og Romsdal får Venstre en oppslutning på 5,2 prosent. dette er en klar fremgang fra stortingsvalget i 2009 og Venstre har også økt litt fra tidligere målinger.

Etter fire stortingsvalg på rad med Leif Helge Kongshaug som førstekandidat har en annen nordmøring, Pål Farstad, overtatt stafettpinnen. Han gir ikke opp kampen om en plass på Mørebenken.

– Det er oppløftende at vi er på veg oppover. Jeg føler meg trygg på at vi har mer å gå på og tror vil skal stige ytterligere med hardt arbeid fremover. Det blir en knallhard jobb hver eneste dag. Så håper vi det er det som må til for at vi kommer inn på Stortinget igjen. Det trenger Møre og Romsdal, sier Pål Farstad.

SV i skyggen av Ap

Ingrid Opedal

- Det er mye som står på spill i dette valget, sier Ingrid Opedal (SV)

Foto: Trond Vestre / NRK

SV er langt unna et stortingsmandat i Møre og Romsdal med Sentios måling der partiet får 3,4 prosent. Også SV falt ut av Mørebenken etter stortingsvalget i 2009. Da hadde Bjørn Jacobsen representert Møre og Romsdal SV på Stortinget i åtte år.

Nå er det Ingrid Opedal som har overtatt som SV sin førstekandidat i Møre og Romsdal. Hun representerer i dag SV i fylkestinget. Til tross for fremgang fra tidligere målinger er hun forundret over at SV ikke klarer å klatre høyere opp på meningsmålingene.

– Jeg hadde trodd at miljøsaken skulle slå mer gjennom hos velgerne. Vi har reddet Lofoten og Vesterålen i åtte år. Vi har vært garantisten mot oljeboring i dette området. med en blåblå regjering blir det tøft for Venstre og KrF å stå imot dette, sier Ingrid Opedal.

– Men hva er grunnen til at dere ikke klatrer høyere?

– Vi sliter vel med at vi er litt veslesøster i regjeringa. Arbeiderpartiet tar jo æren for det meste, inkludert barnehageforliket, men jeg tror de fleste vet at det var Kristin Halvorsens store seier. Så jeg tror vi sliter litt med at Arbeiderpartiet får æren for det vi får til og SV får ofte skylda for det vi ikke får til. Så vi må bli flinkere til å synliggjøre hva det betyr at SV sitter i regjering, sier Opedal.