Hopp til innhold

Britene takket i dag norsk krigshelt

Joachim Rønneberg, frigjøringshelten fra Ålesund, ble i dag hedret i London. I dag mintes han alle sine kolleger, men det var han selv som var hovedperson.

Joachim Rønneberg, frigjøringshelten fra Ålesund, ble i dag hedret i London. I dag mintes han alle sine kolleger, men det var ham selv som var hovedperson.

Joachim Rønneberg ble i dag hedret av britene

London har en spesiell plass i krigshelten Joachim Rønneberg sitt hjerte.

Heltene fra Telemark på monument i London

Heltene fra Telemark har en egne plakat på minnesmerket over de hemmelige agentene.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

I dag ble motstandsmannen hedret, nettopp i London, av britene for sin innsats under Vemork-aksjonen under andre verdenskrig.

Som en av gutta i det britiskledede Kompani Linge var Rønneberg med på å sprenge tungtvannsanlegget på Vemork i Telemark, og hindret tyskerne i å få utviklet atomvåpen.

Opplevde frigjøringen i London

Det var ved det britiske parlamentet han opplevde frigjøringen.

– I det hele tatt å lande på britisk jord er som å komme hjem, sier Rønneberg.

Han husker at han så opp på det britiske parlamentet, på flagget som hang der og vaiet, og minnet folk over hele Europa på at dette var landet som reddet oss.

– Flagget ble et veldig sterkt symbol. Vi hadde vunnet krigen, sier han.

John Astor taler til Joachim Rønneberg

Den britiske viseforsvarsminister John Astor taler til Joachim Rønneberg. Forsvarsminister Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sunde var også til stede.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Ydmyk krigshelt tok imot det britiske flagget

I ettermiddag fikk han sitt eget frigjøringsflagg som har vaiet over det britiske parlamentet, som en symbolsk takknemlighetsgave fra britene. Det ble en overveldende dag for en ydmyk krigshelt.

– Det er veldig uvant å komme fra lille Ålesund og havne i London som æresgjest. Det hadde jeg aldri trodd var mulig, smiler Rønneberg.

–Tenkte på agentene med beundring

Før motstandsmannen mottok sitt eget Union Jack, var han med på kransenedleggelse ved monumentet over de hemmelige agentene som var med i The Special Operations Executive (SOE) under andre verdenskrig.

Han la også selv ned krans ved foten av monumentet, omringet av britiske og norske flagg.

Hans Majestet Kongens Garde var på plass, og den britiske viseforsvarsministeren talte til hedersgjesten.

– Da jeg vokste opp så tenkte jeg på heltene fra Telemark og de operasjonen de utførte, med beundring, sa den britiske viseforsvarsministeren, John Astor.

Han mener hederen er mer enn fortjent.

– De kortet nok ned krigen med seks måneder, så det er på sin plass at vi hedrer den modige jobben Joachim og de andre utførte, sier Astor.

Astor minnet også under sin tale om ordene til Winston Churchill:

– Vemork-aksjonen var den mest vellykkede sabotasjeaksjonen under andre verdenskrig.

Etter kransenedleggelsen langs Themsen ble hovedpersonen tatt med til parlamentets Overhus, der han var æresgjest i en lunsj.