Hopp til innhold

Nei til oljeutvinning utenfor Lofoten nå

Møre og Romsdal Arbeiderpartis årsmøte sier
foreløpig nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten og Senja.

Astrid Eide Hoem

Auf-leder Astrid Eide Hoem fra Kristiansund er jublende glad for vedtaket om å vente med konsekvensutredning av oljeboring.

Foto: Trond Vestre / NRK

Vedtaket, som gjelder Nordland VI, Nordland VII og Troms II, ble fattet søndag formiddag med knapt flertall, 67 mot 62 stemmer.

Nordland seks, nordland sju og troms to

Møre og Romsdal Ap stikker kjepper i hjulene for moderpartiet med sitt nei til olje nå.

Foto: NRK

Dermed går Møre og Romsdal Arbeiderparti på tvers med programkomiteen i Arbeiderpartiet, som nylig vedtok å åpne for en slik konsekvensutredning.

Etterlengtet seier for AUF

Auf-lederen i Møre og Romsdal, Astrid Eide Hoem, syns vedtaket er fantastisk.

– Vi er kjempefornøyd, det er en kjempeseier for Auf. Helt siden jeg meldte meg inn i partiet har jeg kjempa for dette. Vi har aldri fått det til, derfor er det veldig stort for oss når det nå skjer, jubler Eide Hoem søndag formiddag.

Forslag ble nedstemt

Fylkesårsmøte i Møre og Romsdal Ap

Fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Ap sier nei til konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten og Senja.

Foto: Trond Vestre / NRK

For forslaget fra fylkespartiets styre om å åpne for konsekvensutredning, ble nedstemt, opplyser årsmøtets dirigent, ordfører Roger Osen i Smøla kommune, til NTB. En av veteranene i fylkespartiet, aukraordfører Bernhard Riksfjord, er uenig i vedtaket.

– Jeg syns dette er for defensivt, og har aldri skjønt hvorfor folk er redde for kunnskap. Det vil de fleste ha godt av. Uansett var det et tett løp, og det sier jo også noe om stemninga her lokalt, sier Riksfjord.

Bernhard Riksfjord

Ap-veteran Bernhard Riksfjord er ikke fornøyd med vedtaket.

Foto: Gunnar Sandvik
Tror ledelsen følger med

Han tror Ap sentralt følger med på det som skjer, men avviser bestemt at det vil få konsekvenser for kursen videre.

– Nei, det tror jeg ikke. Vi må ikke overdrive betydningen av et vedtak fra ett parti i ett fylke, vi er bare ett av 18 fylker. Like fullt er det jo et signal, sier Riksfjord.

Knapp seier

For det ble tett løp under fylkesårsmøtet. Det var bare fem stemmers overvekt som sikret flertallet for et foreløpig nei til konsekvensutredning. Auf-lederen tror ordet "foreløpig" ble utslagsgivende.

– Vi runda av forslaget, og så tror jeg flere ser at vi ikke trenger mer oljeboring nå. Den knappe seieren viser at dette er en veldig betent sak, og det forstår jeg, men flertallet vil altså vente. Det er et tydelig signal mot landsmøtet, sier en glad Eide Hoem til NRK Møre og Romsdal.

Astrid Hoem om nei til oljeboring

Astrid Eide Hoem var naturlig nok veldig glad da NRK snakket med henne søndag.

Les også:

Stiller krav til videre prosess

Årsmøtet fattet også et tilleggsvedtak som stiller krav til den videre prosessen i Arbeiderpartiet dersom det likevel skulle bli aktuelt å konsekvensutrede oljeutvinning i Lofoten og Senja.

Dette vedtaket krever at eventuell åpning av Nordland VI, VII og Troms II må behandles av Arbeiderpartiets landsmøte, som er partiets høyeste organ.

SV gratulerer

SV jublar for vedtaket hos AP

SV jublar for vedtaket hos Møre og Romsdal Arbeidarparti. Delegasjonen frå Møre og Romsdal SV jublar saman med miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Foto: SV

På landsmøtet til SV i helga blir vedtaket tatt imot med glede. 1.-kandidaten til Møre og Romsdal SV, Ingrid Opedal, syns dette er flott.

– Vi gratulerer Møre og Romsdal Ap med et godt og klokt vedtak, og håper de etter hvert også går inn for vern av Mørebankane og silda vår, sier Opedal.

Silje Lundberg

Leder i Natur og Ungdom, Silje Lindberg, syns vedtaket hos Møre og Romsdal Ap vitner om et stemningsskifte innad i partiet.

– Vitner om stemningsskifte

Også Natur og Ungdom stiller seg i køa av gratulanter.

– Dette vitner om et stemningsskifte innad i Arbeiderpartiet. Det viser at Møre og Romsdal og Akershus Arbeiderparti tør å stole på egen ungdom. Auf sier nei, og de har jobbet godt med denne saken, sier leder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg.

Les også:

Søndag ettermiddag sa også Aust-Agder Ap nei. Landsmøtet skal stemme over saka i april.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL