Hopp til innhold

Politikere om fergefri E39: – Vil bli som natt og dag

Både fylkespolitikere og stortingspolitiker Jenny Klinge er enige i Reve-rapporten, og mener fergefri E39 vil være et sjumilssteg for Møre og Romsdal.

Ferjefri E39

– Nasjonen Norge taper penger for hver eneste dag vi går uten fergefri E39, sier fylkesleder Helge Orten i Møre og Romsdal Høyre.

Foto: Illustrasjon

Jenny Klinge

Stortingspolitiker Jenny Klinge (Sp).

Torsdag overleverte BI-forskerne Torger Reve og Marius Nordkvelde en rapport til Statens vegvesen, som slår fast at fergefri E39 vil kunne gi Møre og Romsdal en verdiskapningsgevinst på 768 millioner kroner.

Denne rapporten faller i god jord hos flere av fylkets politikere. Møre og Romsdal Senterparti sin stortingsrepresentant, Jenny Klinge, sier rapporten vil gjøre det enda lettere å styrke regjeringen sin vilje til å satse på fergefritt E39.

– Det er vanskelig å få folk fra hovedstadsområdet til å satse samferdselspenger i distriktene, ettersom de ikke er klar over verdiskapningsmulighetene. Tallene i Reve-rapporten er gode å slå i bordet med, for oss som er opptatt av samferdsel, sier Klinge.

Helge Orten

Fylkesleder Helge Orten i Møre og Romsdal Høyre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Hun tror nemlig fergefritt E39 vil gjøre Møre og Romsdal konkurransedyktig overfor de store byene Trondheim, Bergen og Oslo.

– Nasjonen taper penger

Den oppfatningen deler også fylkesleder Helge Orten i Høyre. Han mener nemlig både fylket og nasjonen Norge taper penger for hver eneste dag som går uten fergefri E39.

– Dette er en avgjørende faktor for å opprettholde næringsutviklingen i regionen. Arbeidskraft er den store knapphetsfaktoren i fylket, og derfor må vi nå gjøre alt for å få prosjektet inn i Nasjonal Transportplan (NTP), sier Orten.

Møreaksen grafikk

Her kan du se hvordan grafikken Møreaksen-prosjektet kan bli.

Leder Oddbjørn Vatne i Samferdselsutvalget sier konklusjonen i Reve-rapporten er i tråd med tidligere rapporter, og understreker at man kan få et fantastisk utbytte av å knytte sammen Molde og Ålesund.

– Vi vil antageligvis få en såpass stor trafikkvekst at utgiftene vil bli høyst overkommelig med bruk av bompenger, sier Vatne.

– Blir som natt og dag

Iver Nordseth

Tidligere ordfører Iver Nordseth i Smøla.

Foto: Trond Vestre / NRK

Tidligere ordfører Iver Nordseth i Smøla mener nyheten om verdiskapningsgevinst på 768 millioner kroner er helt som ventet.

Han legger særlig vekt på at et større arbeidsmarked vil kunne føre til at fylket kan tiltrekke enda flere studenter.

– Det vil bli som natt og dag. Vi blir mye mer attraktive når en nærmest kan pendle fra Kristiansund til Ålesund, og deretter ha tre store befolkningssenter som sakte, men sikkert kan vokse sammen, sier Nordseth.