Hopp til innhold

De som bruker dette stoffet har startet avslutningen av sitt eget liv

Krokodilledopet spiser opp kroppen uten at helsepersonell aner hva som er i ferd med å skje.

Ber helsepersonell våkne

FOR LITE KUNNSKAP: Nestleder for Norsk narkotikapolitiforening, Rune Bakkeli, frykter at brukere av krokodilledop ikke får nødvendig behandling.

Foto: Stig Indrebø

(NRK.no): Rusmisbrukere som skyter i seg sprøyter med det narkotiske stoffet som blir kalt krokodilledop, har få muligheter til å få kvalifisert hjelp fra helsepersonale.

Det forteller nestleder for Norsk Narkotikapolitiforening, Rune Bakkeli, til NRK Møre og Romsdal.

– Helse-Norge vet lite om hva de har med å gjøre. De får inn misbrukere med store sår etter bruken, men sårene blir renset og misbrukeren sendt ut igjen. Helsepersonellet vet ikke hva sårene skyldes, sier Bakkeli.

Desomorphine

Derfor håper narkotikaeksperten at stoffets svært skadelige innhold og farene ved bruk blir sterkere belyst.

– Stoffet som på folkemunne blir kalt krokodilledop, er noe som på fagspråket heter desomorphine. Det er et syntetisk morfinderivat og ble forsket fram på 1930-tallet og skulle bli et legemiddel som ga mindre avhengighet enn morfin. I lang tid ble det brukt parallelt med metadon, sier Bakkeli og legger til:

– Metadon brukes fremdeles men desomorphine er for lengst skrotet som legalt legemiddel.

Rune Bakkeli

INTERNETT: - oppskriften finnes på internett og så godt som alle kan greie å fremstille desomorphine, forteller Rune Bakkeli.

Foto: Caroline Enge / NRK

Bakkeli forteller at desomorphine lett kan lages på kjøkkenbenken hjemme.

– Ingrediensene kjøpes over disk i jernvarehandelen og på apotek. Det sier seg selv at en blanding som inneholder blant annet bensin, malingstynner, rødt fosfor og jod, ikke er bra for kroppen, sier han.

Sjokkrus

Rusen man får når man setter en sprøyte med desomorphine, er vanvittig sterk. De som er på krokodille-kjøret må også bruke dette stoffet hyppig for å vedlikeholde den sterke rusen.

– Desomorphine er åtte til ti ganger mer potent enn morfin. Det er veldig virkningsfullt, men rusen er mer kortvarig enn for eksempel heroin, sier Bakkeli.

Han forteller at politiet trodde krokodilledopet ble smuglet til Norge fra Russland og solgt som heroin, da det ble oppdaget i sirkulasjon i Tromsø i fjor. Men den siste tids etterretning og det faktum at det koster ekstremt lite å kjøpe ingrediensene, mener nå narkotikapolitiet at stoffet mest sannsynlig blir produsert lokalt.

– Desomorphine ble oppdaget brukt i Sibir i Russland i 2001. Tall fra narkotikapolitiet i Russland viser at i 2010 var det over én million brukere av dette stoffet i Russland. I Norge er dette stoffet fortsatt lite utbredt, sier Bakkeli.

Starten på slutten

Bakkeli håper at stoffets grusomme bruksskader skremmer skikkelig.

Kaibakken med Nordsundbrua

KRISTIANSUND: Også tidligere har byen vært høyt oppe på politiets statistikker over hjemmeprodusert narkotika.

– De som begynner å skyte i seg dette stoffet, har startet på den siste biten av livet, sier han.

Han er ikke overrasket over at det dukker opp hjemmeprodusert narkotika i Kristiansund.

– Også da GHB-bruken var på sitt sterkeste, var Kristiansund høyt oppe på politiets statistikk, sier han.