Hopp til innhold

20 mishandlere har blitt nektet å hente utenlandske koner til Norge

Menn som mishandler konene sine svartelistes hos UDI, men mørketallene er store.

Krisesenter

MISHANDLET: 150 utenlandske kvinner har de siste to årene fått opphold i Norge etter å ha blitt mishandlet av sine menn. Nå fører UDI oversikt over mennene for å hindre at de henter nye ektefeller fra utlandet.

Foto: RVTS Øst

I løpet av de siste to årene har 20 menn blitt nektet å hente nye koner fra utlandet.

Ifølge Utlendingsdirektoratet er disse mennene tidligere dømt for å mishandle konene sine. De siste to årene har 150 kvinner fått opphold i Norge etter å ha blitt mishandlet av sine norske menn, skrev NRK.no mandag.

Samme mishandlere går igjen

Jeyla Rustamova

MØRKETALL: Krisesenterne møter mange kvinner som har blitt mishandlet av mennene sine. Jeyla Rustamova ved Krisesenteret i Bergen forteller at de over tid møter flere kvinner som rømmer fra samme mann.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK
Snorre Sæther, UDI

SIER STOPP: UDI og Snorre Sæther har nektet 20 menn familiegjenforening med sine nye utenlandske koner, men sier registeret deres ikke gir en god nok oversikt.

Foto: Utlendingsdirektoratet

– Vi har jo hatt flere kvinner som har vært gift med samme mann. Først kommer kone nummer en, så etter hvert kommer kone nummer to og tre. Det er samme mishandler i alle tre tilfellene, sier Jeyla Rustamova, som er ansatt ved krisesenteret i Bergen.

For å hindre dette, fikk Utlendingsdirektoratet i 2010 lov til å hente inn opplysninger fra politiet når norske menn ønsker å gifte seg med utenlandske kvinner.

I løpet av to år ble 20 menn nektet familiegjenforening, fordi de var mishandlere.

Store mørketall

– Dette er tjue tilfeller hvor vi da forhåpentligvis har klart å forhindre at de henter inn ektefeller som ellers ville blitt mishandlet, sier Snorre Sæther, områdeleder for familieinnvandring, i Utlendingsdirektoratet.

Rustamova forteller at mange kvinner ikke tør å anmelde sine menn for mishandling, derfor mener hun at det er store mørketall.

– Det er mange som ikke blir dømt og da får ikke UDI tilgang til den informasjonen, og det gjelder sannsynligvis veldig mange.

Dømt for vold

Halvparten av mennene er tidligere er dømt for vold mot sine norske koner, ifølge Sæther i UDI.

– Det kan også være personer som tidligere har hentet inn koner fra utlandet og mishandlet disse. Det finnes det ikke nødvendigvis informasjon om i vandelsregisterne, men det vil da se igjen i våre egne registre, forklarer Sæther.

Minoritetskvinner er overrepresentert på krisesentrene i forhold til andel av befolkningen. I Bergen er over 60 prosent kvinnene på senteret utenlandske.

Etter tre år kan utenlandske statsborgere søke om opphold i Norge på selvstendig grunnlag. Men mennene må være dømt, eller kvinnen de har mishandlet må ha opphold på grunn av volden.

– Jeg synes det er et godt forebyggende tiltak, sier Jeyla Rustamova som er hun glad for at mange mishandlere nå blir nektet.