Hopp til innhold

– Dette er det rareste vi har gjort

Reisende på Flesland flyplass i Bergen fikk seg litt av en overraskelse da folk blant dem plutselig trakk fram trommer, blåseinstrumenter og feler, og begynte å spille.

Reisende på Flesland flyplass i Bergen fikk seg litt av en overraskelse da andre reisende blant dem plutselig trakk fram trommer, blåseinstrumenter og feler.

VIDEO: Se den flotte videoen av Bergen Folharmoniske orkester som overrasker de reisende på flyplassen i Bergen.

– Vi kledde oss som reisende for å gli så ubemerket inn i reisemengden som mulig. Noen få la merke til oss, men jeg tror de fleste ble veldig overrasket, forteller bratsjist Hans Gunnar Hagen.

Rebecca Nedregotten Strand og Hans Gunnar Hagen

SPENT: Bratsjist Hans Gunnar Hagen intervjues av Norge Rundts programleder Rebecca Nedregotten Strand før flash moben.

Foto: Norge Rundt

Dirigent uten orkester

Alt er som vanlig på Bergen Flesland flyplass en onsdag ettermiddag i november. Folk står i kø for å levere inn bagasjen, noen haster opp rulletrappen til sikkerhetskontrollen, mens andre kommer hjem fra reise.

Så stiller en kvinne seg opp på et podie midt i avgangs- og ankomsthallen. Hun hever en taktstokk som om hun var en dirigent, men hun står helt alene. Folk ser på henne, og lurer på hva i all verden hun driver med.

Men når hun svinger taktstokken, strømmer det musikk gjennom hallen. Og en etter en dukker spillende musikere opp, til de danner et helt orkester. Nærmere bestemt Bergen Filharmoniske orkester (BFO).

– Vi har gjort mye forskjellige, men dette må være noe av det rareste vi har gjort noen gang, sier bratsjist Hagen.

Redd de skulle bli stresset

Orkesteret var spent i forkant av stuntet. Hagen var redd for at orkesteret skulle bli for påtrengende for folk som hadde dårlig tid.

– Jeg så for meg at det kom til å være mange stressende mennesker som bare syntes vi var i veien. En ting er oppsøkende kultur, men påtrengende kultur er noe helt annet, ler han.

– Men jeg tror folk synes det var gøy. Folk lo, klappet og mange filmet med mobiltelefonene sine, legger musikeren til.

Orkesteret spilte Kjempeviseslåtten av Harald Sæverud.

Til Norge Rundt-sending

Initiativet ble tatt av NRKs Norge Rundt, som ville gjøre en såkalt flashmob til dagens sending.

– Det tøffeste jeg kunne tenke meg var hvis kunne få med et helt symfonisorkester. Og BFO var kjappe med å svare ja, de hadde tenkt tanken før, men ikke landet på hvor, når og hvordan, forklarer redaksjonsleder Dagmar Blaasvær.

Og bratsjisten er enig i at det ble tøft.

– Det var en kjempegøy ting å gjøre, det er artig å tenke utenfor boksen, sier han.

– Vi tilhører hele Bergen

BFO er til vanlig å se i kjole og hvitt i Grieghallen. Hagen synes det er kjekt at også andre enn de vanlige konsertgjengerne kan få se dem.

– Det er viktig at vi gjør slikt innimellom. Vi skal være et orkester også for de som ikke går i Grieghallen. Vi tilhører jo hele byen, sier han.

Se forberedelsene til flash moben på NRK 1 i Norge Rundt i kveld klokken 19.40, eller i NETT-TV.