Hopp til innhold

Selger sex til funksjonshemmede

Rachel Wotton selger sex til funksjonshemmede og pleietrengende. Nå er hun i Norge for å kjempe for å fjerne forbudet mot sexkjøp.

Kan avkriminalisering av sexkjøp gi funksjonshemmede et bedre liv? Det mener Rachel Wotton som jobber med å selge sex - lovlig - til handikappede og bevegelseshemmede.

SE VIDEO: I filmen 'Scarlet Road' får vi møte Rachel Wotton, som selger sex til bevegelseshemmede.

– Jeg vil at sexarbeidere og våre kunder skal få samme respekt og verdighet og lovlige forhold som alle andre yrker.

Det sier Rachel Wotton, profesjonell ”sexarbeider” av yrke. Kvinnen fra Australia er i Norge denne uken for å skape ny debatt om avkriminaliseringen av kjøp og salg av sex.

– 50 prosent av kundene handikappet

Wotton har selv solgt sex i hjemlandet i mange år, og er en av hovedpersonene i dokumentarfilmen”Scarlet Road”. Filmen vises på Bergen Internasjonale Film Festival denne uken, og forteller spesielt om salg av sex til handikappede og utviklingshemmede.

Rachel Wotton er en av dem – og hun er ikke redd for å fortelle om yrket sitt.

– Det avhenger litt av hvor jeg jobber, men omtrent 50 prosent av kundene mine kan ha ulike handikap, forteller Wotton.

Gjennom ”Scarlet Road” vil hun vise at salg av sex kan gi blant andre funksjonshemmede et bedre liv – og legitimere yrket sitt. Målet er avkriminalisering av sexsalg i alle land, slik en innførte i Australia i 2003.

Rachel Wotton

I BERGEN: Rachel Wotton mener jobben hennes som sexarbeider bør anerkjennes som andre yrker. – nei, ingen. – Jeg går på jobb og gjør en jobb. Det er viktig å sette grenser, og jeg kysser for eksempel ikke med kundene mine, sier hun til NRK.

Foto: Turid Rogne / NRK

Jobber for

– Med det ønsker vi at yrket vårt skal få samme rettigheter som alle andre. At vi ikke blir diskriminert for eksempel av banker og i helseordninger, og at vi skal kunne reise fritt mellom ulike land.

Hun er i Bergen under filmfestivalen sammen med sin svenske kollega Pye Jakobsson og filmskaper Catherine Scott. De kjemper for å fjernet forbudet mot kjøp og salg av sex, og er lei offerrollen som ofte knyttes til prostituerte.

Wotton bruker selv konsekvent uttrykket ”sexarbeider”. I ”Scarlet Road” får en møte to av kundene hennes i Australia, Mark med cerebral parese og John med multippel sklerose.

– Alt handler ikke om samleie

Her forteller de om sine lengsler etter å være fysisk nær et annet menneske.

– Vi har mange ulike roller. Det er mange ensomme mennesker i verden, og mange av dem lengter bare etter menneskelig kontakt og berøring, eller noen å dele tankene sine med. Alt handler ikke om samleie, penetrering og sex.

– Det er helt spekter av grunner til at folk kontakter oss. Jeg kan være hos en person i fire timer uten å ta av meg kjolen, sier den australske sexselgeren.

De mener handikappede mennesker som Mark og John også har rett på et seksualliv – og at det burde være lovlig å tilby dem det. Tanken er at sexarbeidere bidrar til å gi mange et bedre liv.

Rachel Wotton i Scarlet Road

LOVLIG: En av kundene til 'sexarbeider' Rachel Wotton er Mark, som har cerebral parese. Kjøp og salg av sex er lovlig i Australia.

Foto: Paradigm Pictures

Pye Jakobsson har jobbet som sexarbeider i Norge og Sverige i 24 år, men har gitt opp yrket nå. Hun sier det er et stigmatisert yrke å selge sex – selv om man gjør det frivillig.

– Jeg har vært sexarbeider-aktivist i over 20 år. Jeg er lei av at politikere og andre man snakker om oss, uten å snakke med oss. Jeg er lei av at man forsker på oss, uten å prate med oss, sier Jacobsson.

Handikapforbundet vil ikke støtte

Men Scarlet Road håper de på en ny debatt om sexkjøplovene i Norden. Men her til lands får de lite støtte fra Norges Handikapforbund.

– Sex er en del av det gode liv, men vi tror ikke at det er viktig å endre lovgivningen i dag for at funksjonshemmede skal kunne kjøpe seg sex, sier leder i forbundet Arne Lein til NRK.no.

Sexarbeiderne er uansett glade for at filmen viser frem deres egen hverdag – og gir dem som selger sex en stemme.

– Man bør høre på sexarbeiderne sine stemmer. I Sverige defineres alle sexarbeidere som ofre, noe som er en av grunnene til at vi laget denne filmen, sier Wotton.

– Jeg er fryktelig lei av politikere som kommer med lover uten noen som helst kunnskap eller forståelse for vår virkelighet, sier Jacobsson.

Rachel Wotton og Catherine Scott

Filmskaper Catherine Scott (til venstre) har laget filmen om Rachel Wotton, 'Scarlet Road', som vises på BIFF denne uken.

Foto: Turid Rogne / NRK

Ber myndighetene holde seg unna

Rachel Wotton håper andre kan selge sex som henne i Norge og andre land i Europa i fremtiden. Hun og Jakobsson ser på seg selv som aktivister for å få endret sexkjøplover i hele verden.

– Jeg behandler alle kunder likt, og jeg vil at loven skal behandle meg og mine kunder likt også. At vi skal bli behandlet som andre yrker.

– Så lenge det er frivillig fra begge parter, burde myndighetene holde seg vekke fra soverommet vårt.