Hopp til innhold

Liten interesse for bøker om 22. juli: – Folk har fått nok i mediene

Det er gitt ut over 30 bøker om terrorangrepet, men det er liten interesse for de aller fleste. Bestselgerne kom i fjor, og interessen har dabbet av for årets utgivelser.

Bokhandler i Bergen

FÅ SOM SPØR: Butikksjef Espen Konglevoll på Norli Lagunen opplever lite pågang etter de mange bøkene fra 22. juli. - Det er nesten ingen som spør etter dem, sier han.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Vi selger for eksempel helt klart mer bøker om 2. verdenskrig enn om 22. juli. Jeg tror folk har fått nok i mediene, og jeg vet ikke om folk har behov for å lese mer i ettertid, forteller Espen Konglevoll.

Butikksjefen på Norli Lagunen i Bergen viser oss de mange bøkene om terrorangrepet 22. juli 2011 som finnes i butikkhyllene.

32 titler på vel ett år

En av de siste, nisjeboken fra Kjetil Stormark med Anders Behring Breivik sine private eposter, står fremdeles i en solid stabel i hyllene.

– Så langt har vi bare solgt to-tre eksemplar. Det var mye trøkk i media da den kom, men vi har ikke merket det trøkket, sier Konglevoll.

Den første boka om 22. juli kom 30. august i fjor , «Tragedien som rammet Norge». Siden det har det blitt gitt ut hele 32 titler som handler om terrorangrepet 22. juli i fjor. Bare de siste to månedene har det kommet ut minst fire ulike bøker.

Jeg vil faktisk si at det er rapporten fra 22. juli-kommisjonen det har vært mest trøkk på.

Bokhandler Espen Konglevoll

Tall og informasjon NRK.no har hentet inn fra de største bokhandlerkjedene i Norge viser at det er svært liten interesse for bøkene om temaet.

Ingen kjeder vil gå ut med de eksakte tallene, men bekrefter det samme: Bøkene selger noe akkurat når de kommer ut og omtales i media, men interessen daler fort – og spesielt når det kommer en ny bok om temaet.

Bøker om 22. juli

SOLGTE BEST I FJOR: Så langt er det kommet 32 titler om 22. juli. Bestselgerne kom i fjor - i år har interessen dalt.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Vi blir gjerne litt mettet

Norges største bokhandlerkjede, Norli Libris, har dårlige salgstall for bøkene – selv i dokumentar- og faktasjangeren mange av dem befinner seg i. Det bekrefter markeds- og kategoridirektør Morten Aas, til NRK. no.

– Vi registrerer et forholdsvis begrenset salg av disse bøkene. Dette er noe vi alle får mye av, og da blir vi gjerne litt mettet av det, sier Aas.

– Generelt kan vi si at bøkene har en boost da de ble sluppet, og var synlig i pressen for så å avta raskt i salg, sier salgs- og markedsdirektør Berit Dahl-Folden i Tanum.

Bokhandlerforeningen og de andre store bokkjedene bekrefter det samme.

De ni bøkene som hadde kommet ut om 22. juli før jul i fjor, opplevde økt salg rett før jul. «Da terroren rammet Norge» av Kjetil Stormark, minneboken «Mitt lille land» og «Jeg lever pappa» som kom ut i fjor er fremdeles de mest solgte bøkene om temaet. De to sistnevnte solgte raskt ut første opplag, og ble totalt trykket i 15.000 eksemplarer.

Kun ett opplag på årets bøker

Den samme interessen har det ikke vært for bøker som kom i år. Andre Pracons «Hjertet mot steinen» og Stian Bromarks «Selv om sola ikke skinner» har kommet ut i små opplag, og ingen av dem er utsolgt, opplyser forlaget Cappelen Damm.

«Jeg er Prableen» av Utøya-overlevende Prabeel Kaur hadde et første opplag på 4000. «Med livet som innsats» av ekteparet Bjørn og Aase Margrethe Juvet fra Utvika camping kom i 3500 eksemplarer. Ingen av dem nærmer seg heller et nytt opplag.

Enda mindre er interessen for Stormarks bok «Massemorderens private eposter», som ble gitt ut i 2500 eksemplarer. 1700 av dem er solgt ut til butikk, men det er kommet få nye bestillinger, opplyser forlaget.

Boken er en spesiell utgivelse, understreker informasjonssjef Eivind Løvdal Refsnes i Spartacus forlag.

– Når det gjelder nye bestillinger på boken, har det har stått ganske stille. Det har ikke vært noe spesielt trafikk over disk på denne, sier Refsnes.

Rikke Årvoll Milde, og Bess Årvoll

- FOR MYE: Rikke Årvoll Milde (th) og Bess Årvoll mener det er blitt for mange bøker om 22. juli.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Mest trøkk på 22. juli-rapporten

Rikke Årvoll Milde og Bess Årvoll er på jakt etter nye bøker på Norli på Lagunen. De synes det er altfor mange bøker om 22. juli.

– Det er klart det blir for mange. Men det er mange som har noe å si i den saken, og det er forståelig.

Bokhandler Espen Konglevoll kan fortelle at det i år ikke er noen av bøkene de har solgt mest av.

– Jeg vil faktisk si at det er rapporten fra 22. juli-kommisjonen er den som har vært mest trøkk på. Den er det en del kunder som har bestilt. Avisene refererer til den, og du skulle tro at folk fikk sitt gjennom media. Men det viser seg at enkelte vil lese alt, og gjøre opp sin egen mening, sier Konglevoll.

Har tro på portrett om Breivik

Redaksjonssjef Jan Svenson i Gyldendal har gitt ut flere bøker om 22. juli. Han opplever at noen bøker selger bedre enn andre. Blant annet merker de stor pågang på Anders Borchgrevinks bok «En norsk tragedie».

Portrettet av Anders Behring Breivik kom forrige uke, og er trykket i 8000 eksemplarer. Boken har hentet mye ros blant kritikerne.

– Den ble utsolgt fra forlaget på to dager da den ble lansert forrige uke, sier Swensson.

Varsler flere bøker fremover

– Vi gir ut disse bøkene ikke bare fordi vi ikke skal inn på bestselgerlistene. Men dette er også viktig dokumentasjon om det som skjedde 22. juli

Han tror fremdeles det vil komme mange flere bøker om temaet – selv om de ikke selger veldig bra.

– Dette er en hendelse man ikke blir ferdig med i løpet av én boksesong, sier Swensson.

  • Syns du det er for mange bøker om 22. juli?