Hopp til innhold

Nå utredes Fedje-ubåten – igjen

Folk på Fedje er fortvilet over at regjerigen igjen utsetter å bestemme om den miljøfarlige ubåten skal heves.– Dette er tilstrekkelig utredet, sier stortingsrepresentant Arne Sortevik oppgitt.

Hev U864

PROTESTER: Fedje-befolkningen har protestert i årevis for å få vekk ubåt-vraket. Et nytt år med venting ligger foran dem.

Foto: Tore Sevheim / NRK

Etter år med utgreiinger, vurderinger og rapporter er det fortsatt ikke sikkert om det blir heving eller tildekking av kvikksølvet.

Etter det NRK kjenner til, blir ubåtens skjebne tidligst avgjort først om et år.

Fedje i Nordhordland

KVIKKSØLVBOMBEN: Vraket ligger vest for havet utenfor Fedje.

Foto: NRK
Stortingsrepresentant Arne Sortevik fra Fremskrittspartiet.

ENKEL SAK: Det trengs ikke flere utredninger, mener stortingsrepresentant Arne Sortevik som hevder regjeringen utreder for å slippe å ta en beslutning.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Det er farlig det som ligger der. Så før en eventuelt går ned og begynner å røre i det, må en ha best mulig oversikt over det som finnes der og hvilken tilstand det er i, sier Magne Rommetveit, stortingsrepresentant fra Ap.

Ny kartlegging starter i høst

Rommetveit og resten av regjeringen venter på nå på nok en kartlegging av ubåtvraket utenfor Fedje.

– Jeg er både skuffet og oppgitt. Dette er ikke bare et svik mot Vestlandet, men også et regjeringssvik i en nasjonal sak, sier Frps Arne Sortevik.

Ubåten har vært en verkebyll for lokalbefolkningen siden en for snart ti år siden oppdaget vraket utenfor Fedje. 65 tonn kvikksølv ligger i og rundt vraket av den tyske ubåten «U 864», og folk på Fedje frykter konsekvensene dersom kvikksølvet lekker ut.

Et nytt år med venting

Striden står om vraket skal heves eller tildekkes, og etter det NRK vet vil en avgjørelse ikke komme før neste høst.

– Regjeringen Stoltenberg har utviklet utredning nærmest som et spesialverktøy for å slippe å ta beslutninger i saker som regjeringen oppfatter som vanskelig. Men dette er ikke noen vanskelig sak, det er helt klart og tilstrekkelig utredet at ubåten utenfor Fedje må heves, mener Sortevik.

Lisbeth Stuberg bor på Fedje, og er på bekymret for ventetiden.

– Den angsten og uroen som vi med rette har snakket om hele tiden, den fortsetter å være der. Vi blir også bekymret for om det blir mulig å rydde opp i ettertid. Den angsten sliter på oss, sier hun til NRK.no.

I 2009 trodde innbyggerne at kampen var vunnet. Daværende fiskeriminister Helga Pedersen skapte jubel i den lille øykommunen da hun fortalte at regjeringen hadde bestemt seg for heving av vraket.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vet ikke når svaret kommer

Men siden den gang har de rødgrønne vurdert og analysert flere ganger og vinglet mellom heving og tildekking. I dag venter en fremdeles på et svar.

– Jeg vet ikke når avgjørelsen kommer. Som sagt foregår den kartleggingen i høst, og vi må avvendte resultatet på den, sier Rommetveit.

– Vi vet alle sammen at jo lengre tid som går, desto vanskeligere blir det å få ryddet opp. Nå må regjeringen vise handlekraft snart, svarer Lisbeth Stuberg på Fedje.

Helga Pedersen på Fedje

SKAPTE JUBEL: Helga Pedersen kom til Fedje i 2008, og ble møtt av klare krav. Et år senere ble det vedtatt å dekke til vraket. Siden har det kommet nye fiskeriministere og avgjørelsen har blitt utsatt flere ganger.

Foto: Hommedal .Marit / SCANPIX