Hopp til innhold

Sendte kun faks da tvangsinnlagt pasient rømte

Da 23-åringen rømte, fikk politiet beskjed om ikke å rykke ut. – Vi forstår ikke hvorfor de ikke gikk til aksjon, sier faren.

Venner

FOR LITE BLE GJORT: – Det bitreste er at ingenting ble gjort i de fatale timene etter han forsvant, sier vennene til 23-åringen, som fortsatt er savnet.

Foto: Karina Asbjørnsen/NRK

Natt til 1. mai i år rømte Hallstein Lundes sønn fra Sandviken psykiatriske sykehus i Bergen. 23-åringen var tvangsinnlagt, men rømte etter bare tre dager.

Sykehuset sendte en telefaks til politiet for å orientere om rømmingen, men ga samtidig beskjed om at det ikke var nødvendig å rykke ut. Årsak: Mannen ble vurdert som frisk nok til å ta vare på seg selv.

Fem måneder senere er 23-åringen fortsatt savnet.

– Han kunne vært reddet

– Vi forstår ikke hvorfor de ikke prøvde å innhente ham igjen, at ingen gikk til aksjon. De gjorde en kjempefeilvurdering. Han kunne fint vært reddet, sier Hallstein Lunde til NRK.no.

Også Rudi Bakken, en god venn av 23-åringen, er svært kritisk til sykehusets håndtering.

– Det bitreste er at ingenting ble gjort i de fatale timene etter han forsvant, sier han.

Vil ha bedre sikkerhet

Pasientombud i Hordaland, Rune Skjælaaen, er sterkt kritisk til måten sykehuset taklet rømmingen på.

– Jeg synes dette er alvorlig. Når noen er innlagt med tvang, er det fordi de ikke kan ta vare på seg selv. Rømmer en slik person, skal det settes inn ressurser for å finne vedkommende. Sykehuset må respondere raskt, sier Skjælaaen.

Nå vil Pasientombudet ha bedre sikkerhet på Sandviken.

– Når rømminger har skjedd flere ganger, og de fysiske tiltakene ikke er til hinder for det, så er det i alle fall ikke sikkert nok. Da må det gjøres noe personalmessig eller bygningsmessig som hindrer at rømminger skjer, sier Skjælaaen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sandviken sykehus

FÅR KRITIKK: Pasientombudet kritiserer Sandviken sykehus for manglende sikkerhetsrutiner etter at rømling aldri ble funnet igjen.

Foto: NRK

– Var viktig å få vekk gjerdene

Sandviken psykiatriske sykehus har hatt 47 rømminger de siste fem årene. I tillegg forsvinner folk fra psykiatrien på mindre dramatiske måter hver eneste dag.

Klinikkdirektør Kristin Jordheim Bovim mener likevel ikke at de fysiske sikkerhetstiltakene er for dårlige.

– Vi vil fryktelig gjerne fortsette å bygge ned stigmatiseringen av psykiatriske pasienter. Det å få vekk gjerdene var en viktig del av det, sier Bovim.

– Bedre å være inngjerdet en kort periode

23-åringens familie og venner er ikke like sikre på at det var en riktig beslutning.

– Jeg ser hvorfor man ikke ønsker høye gjerder. På den annen side er folk der av en grunn. Om man skulle føle seg litt inngjerdet en kort periode, er det bedre enn om man hopper over og aldri mer dukker opp, sier Rudi Bakken.

Klinikkdirektøren mener rutinene og sikkerhetstiltakene ved sykehuset er gode nok.

– Ja, jeg mener det. Men det kan så klart være tilfeller hvor vi ikke får fanget opp at det er grunn til bekymring, sier Bovim.

Blir tilsynssak

Nå skal Fylkeslegen i Hordaland granske Sandviken sykehus i en tilsynssak og ta stilling til om sykehuset handlet riktig da 23-åringen stakk av for fem måneder siden.

Familien håper at Helse Bergen må endre på rutinene sine etter det som skjedde med sønnen.

– Vi sitter tilbake med voldsom usikkerhet og sorg. Vi vet jo ikke hvor han er, sier Hallstein Lunde.