Hopp til innhold

Brannbil skadet luftambulanse

I et halvt døgn sto luftambulansen midt i veien på E16. Sammenstøtet med et blålys gjør at helikopteret kan være ute av drift i flere uker. – Vi må bare beklage, sier vakthavende brannbefal på Voss.

Skadet luftambulanse

Trafikken stanses ved nærmeste vegkryss. Kjøretøyene i bakgrunnen må vente til helikopteret er fjernet.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Lørdag morgen ble helikopteret fjernet, og veien ved Bolstadøyri kunne åpne igjen. I løpet av natten ble deler av helikopteret demonert, etter at en brannbil dultet borti helikopterets rotor under en utrykning.

Tekniker og kranbil har vært på stedet i natt.
– Rotorbladene ble demontert, og fraktet sammen med helikopteret til basen vår på Grønneviksøren i Bergen ved hjelp av kranbilen, sier Marius Malmo som er pilot på vakt for luftambulansen.

Ulykken førte til at mannskapene stod uten helikopter i noen timer på lørdag.
– Heldigvis hadde vi et helikopter stående på Voss ved en tilfeldighet. Det var ganske dårlig vær i går kveld og natt, så det var godt at helikopteret var plassert på denne siden av fjellet, sier han til NRK.no.

– Vanskelig å si når helikopteret er tilbake i drift

Nå blir rotorbladene undersøkt nøye sammen med leverandøren. Malmo forteller at det normalt tar en til to uker å få svar på slike tekniske undersøkelser.
– Det er vanskelig å si når dette helikopteret vil være tilbake i drift. Men nå har vi beredskap med dette helikopteret. Det kommer vi til å ha til det andre er tilbake.

Helikopteret som nå brukes stod på Voss i forbindelse med Ekstremsportveko, der det var i beredskap inntil det ble flydd til Bergen.

Førte til trafikkaos

– Vi vet ikke hvor lang tid dette kan ta, sier vakthavende brannbefal på Voss, Arnfinn Halrynjo til NRK.no, fredag ettermiddag.

Helikopteret sto i det ene feltet, men rotorbladene stakk over i det andre.

Det førte til at store kjøretøy ikke kom seg av flekken. Omkjøringsveien på stedet er bare såvidt stor nok til vanlige personbiler.

Andre måtte snu og kjøre fylkesvei 7 om Hardanger, dersom de klarte å snu på E16. Det var det kun et fåtall lastebiler og busser som klarte.

Saken fortsetter under bildet.

Lange køer etter helikopterskade

Køene var lange etter uhellet på E16.

Foto: Ingrid Algerøy

Blålys kom borti rotoren

Uhellet skjedde da brannvesenet rykket ut til en trafikkulykke på E16 ved Bolstadøyri der en kvinne satt fastklemt .

– Da vi kom frem stod luftambulansen i vegbanen. Vi skulle ha utstyret vårt frem for å frigjøre kvinnen, og i forbindelse med det kom et blålys borti helikopteret.

Sammenstøtet førte til en skade på luftambulansens rotor. Blålyset kom fra det uten en eneste skramme.

– Personellet sendte et bilde og fikk råd om at de måtte få en tekniker til å se på helikopteret før det er sikkert å lette fra vegbanen.

Teknikeren som kom reisende fra Oslo ankom først rundt midtnatt.

Brannvesenet beklager

Nå beklager han på vegne av brannvesenet. Det uheldige sammentreffet har nemlig ført til kaos på og rundt E16 ved ulykkesstedet.

NRKs reporter på stedet fortalte at folk var sinte og ytret seg høylytt i de kilometerlange køene. Mange skal ha klaget på dirigering, og at de ikke ble sendt rundt Hardanger i stedet for å ende opp i kaoset.

– Dette er selvsagt veldig beklagelig, men når det står om liv kan slike ting skje, sier Halrynjo til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.