Hopp til innhold

Norsk gigantskip sjøsatt i Polen

7000 tonn stor norsk cruisebåt brøt vannskorpen for første gang. Nå skal den frakte flere turister fra Europa til Norge.

Her sjøsettes den neste danskebåten

SE VIDEO: Fjordlines svære milliardbåt Stavangerfjord sjøsettes i Polen.

Den 7000 tonn tunge og 170 meter lange cruisebåten ble sjøsatt i Gdansk i Polen i dag. Hundrevis av mennesker var møtt opp for å se den norske doningen treffe sjøen for første gang.

Koster milliarden per stykk

Ingvald Fardal

JUBLER: Fjordline-direktør Ingvald Fardal.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Båten «Stavangerfjord» er en av to båter det polske verftet bygger for Fjordline, og begge har en prislapp på rundt en milliard kroner. Milliardbåtene skal trafikkere mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals og skal bringe nye turister til Vestlandet.

Til stede under sjøsettingen var også Fjordlines direktør, Ingvald Fardal, som fikk se milliardinvesteringen flyte.

– Dette var fantastisk! Å se skipet på sjøen er en drøm som kommer til virkelighet for vår del, sier han.

Selve sjøsettingen tok mindre enn ett minutt. Nå skal «Stavangerfjord» slepes tilbake til Norge, mens det polske verftet gjør ferdig søsterskipet «Bergensfjord».

Sjøsetting av Stavangerfjord

SLEPES HJEM: Hundrevis møtte opp til sjøsettingen på det polske verftet som har bygget båten. Nå skal båten slepes hjem til Norge, her den skal males og innredes.

Foto: Øyvind Risnes, Bergen Group

Vil frakte flere turister til Norge

Begge båtene skal være klar for trafikk i 2013, noe som vil øke både antall avganger, reisende og ansatte.

Båtene har plass til flere passasjerer enn forgjengerne, og vil mer enn doble antall avganger mellom Norge og Danmark. Med det håper Fjordline å bringe enda flere turister til Norge med sine to nye gigantfartøy.

– I høytidene og om sommeren er det gjerne norske barnefamilier som vil være passasjerene. Men resten av året vil vi bringe turister fra Europa til Norge.

– I tillegg vil disse båtene mer enn doble antall ansatte i Fjordline i Norge, sier Fardal.

Til Rissa

«Stavangerfjord» skal slepes fra Stocnia Gdansk-verftet i Polen neste uke, langs kysten og opp til Bergen Group Fosen i Rissa.

Der skal skipet males og innredes, fartøyet skal blant annet få restauranter, butikk og lokaler for kurs og konferanser.