Hopp til innhold

Frykter at bygder kan bli skylt vekk

Forsker spår flodbølge når Folgefonna kalver ned i de skjulte innsjøene. – Hvis et kraftmagasin blir rammet, må hele dalen evakueres, sier ordføreren i Jondal.

Video Ber om hjelp til å hindre brekatastrofe

BER OM HJELP: Ordfører Solfrid Borge (Sp) i Ullensvang håper på hjelp for å unngå katastrofer.

Brudd på en demning er selve skrekk-scenarioet etter de dystre spådommene fra professor Jostein Bakke. Han har forsket på topografien under Norges tredje største isbre, Folgefonna, og har oppdaget at det ligger 64 innsjøer under isen. Den største av disse er 4-5 kvadratkilometer og 70 meter dyp.

Disse vil komme frem når isen trekker seg tilbake, kanskje allerede om ti år.

Grafikk av flodbølge ned Mågejuvet

SLIK KAN DET GÅ: Denne grafikken viser en flodbølge nedover Mågejuvet.

– Når breen kalver, kan isen lage flodbølger som skvulper over kanten og kommer ned fjellsiden, sa Bakke til NRK.no fredag i forrige uke.

– Er nødt til å følge med

Verken NVE eller beboerne i Hardanger har visst noe om faren fra oven før nå.

– Nå vet vi hva tilstanden er og blir nødt til å følge med, sier ordfører i Ullensvang, Solfrid Borge.

Både hun og kollega Jon Larsgård i Jondal håper nå på hjelp fra både staten og eksperter for å finne ut hva som kan gjøres for å forhindre at hele bygder kan bli feid vekk av vann fra innsjøene i fjellet.

Kan treffe vannmagasin

Professor Jostein Bakke sier det er fare for at vannmassene kan treffe et av vannmagasinene i Hardanger, noe som vil få store og svært alvorlige konsekvenser.

– Man bør regne på hvilke vannmengder disse magasinene er i stand til å tåle, og se nærmere på om demningene er godt nok dimensjonert, sier Bakke.

Video Johannes Måge og Jostein Bakke

FRYKTER FOR BYGDEN: Professor Jostein Bakke (t.h.) og Johannes Måge betrakter kanten på Folgefonna, som stadig blir mindre.

– Vil vaske vekk bebyggelse

Jondal-ordfører Larsgård legger ikke skjul på at et dambrudd vil kunne få nærmest katastrofale følger.

– Da vil vannet vaske vekk bebyggelse og jord. Hele dalen må evakueres og hele infrastrukturen vil bli skylt vekk, sier han.

Statkraft hevder at demningene fortløpende blir vurdert i forhold til belastninger og tålegrense. NVE innrømmer samtidig at dette er en helt ny problemstilling.

Ser klimaendringene

At klimaendringene skaper nye problemer, er i alle fall noe Hardanger-ordførerne allerede har merket.

– Vi ser jo at vi har helt andre typer skred og ras enn tidligere. Nå kommer det på de mest utenkelige plassene, sier ordfører Borge.

Innsjøer under Folgefonna

64 INNSJØER: Slik ser det ut under Folgefonna.