Hopp til innhold

Rødt-politiker anmelder netthets

Anna Kathrine Eltvik skrøt på Facebook av positiv utvikling i innvandrerbydel. Kort etter ble hun skjelt ut og kalt landssviker. – Jeg føler meg utrygg, sier hun.

Anna Kathrine Eltvik

ANMELDER TRUSLER: Bystyrepolitikeren fra Rødt føler seg utrygg.

Foto: Gunn Elisabeth Nord / Rødt

Vararepresentanten i bystyret oppsøkte mandag politiet etter at hun ble utsatt for hets på Facebook. Hetsen kom etter at hun delte en VG-artikkel om voldsom nedgang i kriminaliteten i Groruddalen i Oslo, en bydel hvor 43 prosent av befolkningen er innvandrere.

– Det er helt fantastisk hva de har fått til der, og politiets innsats der er et eksempel til etterfølgelse. Derfor ville jeg dele artikkelen med de som følger meg på Facebook, sier Eltvik til NRK.no.

– Truet meg med gjengvoldtekt

Men slett ikke alle delte Rødt-politikerens syn. Innlegget ble postet åpent, slik at også folk som ikke står på vennelisten hennes kunne lese det. I løpet av kort tid oppstod en opphetet diskusjon, og noen av kommentarene har gjort Eltvik så redd at hun nå har valgt å anmelde flere avsendere for henholdsvis trusler og sjikane.

– En person går så langt som å true med gjengvoldtekt i en mørk gate og til at folk skal vise meg hva man gjør med landssvikere. Det synes jeg er veldig skremmende og minner meg om retorikken som Anders Behring Breivik bruker, sier Eltvik.

Her er noen av tilbakemeldingene hun fikk:

  • «Er du bare dum eller gjør du deg til dum blondine? Tulling»
  • «Denne Eltvik er en stjernerepresentant for det kommunister har stått for i alle år, og forsøker på hersking bygget på usannheter og manipulering. »
  • «Samtlige overfallsvoldtekter i Oslo er begått av folk med ikke-vestlig bakgrunn»
  • «Mest lyst har jeg til å sende denne klovnen gjennom Oslos mørkeste gater, så kan hun oppleve disse kjære innvandrerne sine på sitt beste, ja kanskje flere av dem på en gang…»

«Du skal lide en skjebne verre enn jødene»

Det er ikke første gang den frittalende Rødt-politikeren opplever ubehageligheter på grunn av meningene sine. Også tidligere er hun blitt truet med voldtekt og at hun skal få «lide en skjebne verre enn jødene». Hun har også opplevd at folk har lagt ut bilde av huset hennes på nettet.

– Grunnen til at jeg nå velger å gå til politiet, er at jeg merker disse truslene gjør noe med meg. Jeg er blitt mer skvetten og kikker meg stadig oftere over skulderen. Jeg føler meg rett og slett utrygg, sier Eltvik.

– Hva gjør dette med lysten din til å fortsette som profilert politiker?

– Der og da gjør det absolutt noe med lysten. Men den kommer for tilbake. Truslene og sjikanen er bare et bevis på at vi har mye arbeid å gjøre. Når det kommer til menneskesyn og innvandring, vil nok mange kalle meg naiv. Men jeg ønsker å tro det beste om mennesker frem til det motsatte er bevist. Jeg synes det er forferdelig trist at jeg ikke får ha et slikt syn uten å skulle bli angrepet, sier Eltvik.

Nekter å forklare sine «betraktninger»

NRK.no har vært i kontakt med en av mennene som Eltvik sier hun akter å anmelde, og som skrev kommentaren som Rødt-politikeren tolker som en trussel om voldtekt. Mannen er svært ordknapp og avvisende når han ble bedt om å forklare kommentarene sine.

– Jeg er totalt uinteressert i å kommentere dette. Jeg har kommet med noen betraktninger. Utover det er jeg ikke interessert i å uttale meg, er alt han sier før han avslutter samtalen.