Hopp til innhold

Vil styre volumknappen med ny lov

Flere og flere nordmenn sliter med lydplager. Nå vil en interesseorganisasjon ha lover som bestemmer hvor høy lyd vi kan få på konserter og kinosaler.

Kaizers Orchestra

KONTROLL PÅ KONSERTEN: Kaizers Orchestra spilte for fullsatte og tettpakkede saler i Bergen, Stavanger og Sogndal i vinter. Men burde det være lover som bestemmer hvor høyt Kaizers kan spille?

Foto: Kaspar Knudsen

I fremtiden kan det bli maksgrenser for lydnivået i kinosaler, på utesteder og under konserter i Norge.

Vil ha volumknappen inn i lovverket

I hvert fall hvis Norsk forening mot støy får det som de vil. Foreningen vil ha kontroll med lyden på steder der volum og desibel er en viktig del av opplevelsen, og mener at lydnivået må inn i lovverket.

– Dersom vi får dette juridisk bindende, er det lettere å kontrollere at arrangørene holder seg innen grenseverdien, sier Pål Jensen, rådgiver i foreningen.

I dag finnes det lover for hvor høy lyd det kan være på alt fra barnehager til flyplasser, og hvor mye lyd vi må tale i hjemmet og på arbeidsplassen. Men for publikum i kinosetet og foran konsertscenen finnes det ingen absolutte lovpålagte grenser.

Jensen mener bedre kontroll med lyden vil hjelpe til med å bremse økningen av hørselshemmede i Norge. Som NRK meldte denne uken, vil snart én av fire nordmenn ha problemer med hørselen.

Myndighetene skeptiske

– Jeg tror det kan bidra til det. Jeg tør ikke påstå hvor mye det kan hjelpe, men jeg tror det kan hjelpe til færre hørselsskader, færre støyplager og større lydbevissthet, sier Jensen.

I Helsedirektorat har de allerede jobbet med problemstillingen. De har allerede laget egne anbefalinger til kommunene om hvor høyt lydnivået bør være på konserter og andre steder ørene kan få seg en påkjenning.

Kaizers i Sogndal

ØRESUS: Kaizers-jubel i Sogndal. Nå vil en interesseorganisasjon ha en lov som styrer hvor høyt bandet kan spille.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

Men direktoratet er skeptisk til at vi skal lovfeste hvor høyt det er lov å skru volumknappen.

– Jeg tror det er viktigere å komme ut med god informasjon om problemet med støy, både til arrangører, myndigheter og publikum, sier rådgiver Finn Martinsen i Helsedirektoratet.

Infobrosjyrer eller lov?

Informasjonsbrosjyrer er ikke nok, mener foreningen som jobber mot støyplager.

– Vi tar en lov mer høytidelig enn hvis vi bare får beskjed om å være så snill å skru ned lyden. Det er lettere å håndheve når får dette juridisk bundet, sier Pål Jensen.

Trenger vi en egen lov for lydnivået på konserter og i kinosalen? Si din mening i kommentarfeltet under.