Hopp til innhold

Vervet 222 nye medlemmer til mållaget i protest mot SV-leder

Gruppelederen for SV i Bergen, Oddny Miljeteig, tente på alle plugger da Kristin Halvorsen åpnet for å fjerne karakterer og eksamen i sidemål.

Video Verva 222 nye medlemma til Noregs Mållag

PEKER UT NYE MEDLEMMER: Oddny Miljeteig har til og med vervet bokmålsbrukere til Noregs Mållag.

Ole Hallvard Dyrbekk

LOT SEG VERVE: Ole Hallvard Dyrbekk er bokmålsmann

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Du kødder søren ikke med språket mitt. Jeg kjente at jeg følte det som et angrep på meg og mitt eget språk, sier Miljeteig til NRK.no.

Nynorsk-mobilisering

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen har høstet både storm og applaus etter at hun foreslo å senke kravene til skoleelevenes ferdigheter i sidemål.

Kristin Halvorsen

MØTER MOTBØR: SV-leder Kristin Halvorsen

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Mange nynorskbrukere reagerte med sinne og mobilisering, og Noregs Mållag har på bare halvannen uke fått over 800 nye medlemmer. Opprøret har til dels kommet fra SVs egne rekker .

Flere av de nye medlemmene kan mållaget takke Miljeteig for. SV-profilen i Bergen gikk til aksjon etter å ha fått en utfodring fra VG: Skaff hundre nye medlemmer til Noregs Mållag og få en helside i avisen.

Bokmålsmann lot seg verve

Byluftlistens Ole Hallvard Dyrbekk er en av de mange som har latt seg verve av Miljeteig.

– Jeg var ikke så vanskelig å overtale heller, sier bokmålsmannen, som slett ikke har noe hatforhold til sidemålet sitt.

Oddny Miljeteigs vervebok

VERVEBOKEN: Her er noen av navnene Oddny Miljeteig har fått med seg.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– På skolen var det mange fag som ikke var så lette. Men det betyr ikke at jeg ikke har fått noe igjen for det etterpå. Jeg tror nynorsken har gitt meg et bedre språkøre og har gjort at jeg er blitt bedre i norsk, sier Dyrbekk.

Fikk ikke helsiden

Oddny Miljeteig var full av forventning da hun åpnet dagens VG. Men til tross for at hun hadde skaffet over dobbelt så mange nye medlemmer som avisen utfordret henne til, var det ingen artikkel om henne i dag.

– Det får heller være. Det viktigste er at VG har skaffet mållaget 222 nye medlemmer, humrer Miljeteig.