Hopp til innhold

Skal bli vanskeligere å slippe unna

Det skal bli vanskeligere å slippe unna kjøring i ruspåvirket tilstand. I dag er det vanskelig for politiet å ta folk som er påvirket av annet enn alkohol.

Ill.foto: Trafikkontroll

Politiet opplever at folk de oppfatter som ruset bak rattet, slipper unna. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Folkehelseinstituttet har gitt signaler om at det over nyttår vil bli innført grenser for ruspåvirkning i trafikken. Dette vil gjelde en rekke medisinske medikamenter, blant annet det mest solgte sovememiddelet i landet , Zopiklon.

– Vi har i løpet av de seneste årene registrert at vi har enda flere som er påvirket av andre stoffer enn alkohol, sier leder i Utrykningspolitiet på Vestlandet, Leon Nordanger.

Leon Nordanger

Leon Nordanger.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

I motsetning til alkohol, finnes det i dag ingen faste grenser for hvor høye verdier av medikamenter man kan ha i kroppen når man kjører bil. Derfor er det en lege som må avgjøre om den mistenkte er ruspåvirket, uten å kunne ta hensyn til blodverdier. Med det nye systemet, vil blodverdiene være avgjørende når det skal taes stilling til om bilføreren kjørte i ruspåvirket tilstand.

– Det er nok en del personer som for oss i politiet fremstår som ruset, som ikke blir domfelt for ruspåvirkning.

Nordanger mener faste verdigrenser vil bidra til at færre slipper unna.

– Når disse faste grensene kommer, vil det lette politiets arbeid med å avdekke og få dømt bilførere for ruspåvirkning av andre rusmidler enn alkohol, forteller han.