Hopp til innhold

– Det er muligheter for å komme tilbake etter hjertestans

Ståle Solbakken måtte legge opp etter at han fikk hjertestans i 2001. Men det betyr ikke nødvendigvis at brannspiller, Carl-Erik Torp, ikke blir å se i den røde trøyen igjen.

Carl-Erik Torp fekk hjartestans

MÅTTE LANDE PÅ BANEN: Carl-Erik Torp måtte bli hentet med luftambulanse på banen.

Foto: Yttri, Tor / Scanpix

– Hjertestans er en svært alvorlig hendelse, men risikoen for at dette skal skje hos idrettsuttøvere er svært lav. Det skjer veldig sjelden, og med rundt en av 50.000. For aktive mosjonister rammes cirka en av 250.000, sier Jan Erik Nordrehaug, som er professor ved hjerteavdeling på Haukeland Universitetssykehus.

Professoren uttaler seg på generelt grunnlag, og vil ikke gå inn på tilstanden til brannspiller, Carl-Erik Torp.

Torp fikk hjertestans under bortekampen mot Sogndal på søndag.

Den store forskjellen på risiko hos mosjonister og toppidrettsutøvere, er ikke legene sikre på.

– Det har antakelig med toppidrettens natur som har med å gjøre at de ofte har latente hjertesykdommer, så skjer det noe med ledningsnettet og med muskelcellene når de trener. Den harde intensiteten i toppidretten øker risikoen for hjertestans, sier professoren.

Solbakken måtte legge opp

Ståle Solbakken fikk hjertestans i 2001 da han var på trening med FC København. Solbakken som nå er trener for tyske FC Köln, måtte legge opp etter hjertestansen.

– Alle disse hendelsene gjør sterkt inntrykk på meg og på på folk flest, sier Nordrehaug til NRK.no.

Solbakken fikk operert inn en pacemaker , eller såkalt hjertestarter etter den dramatiske hendelsen. Det gjorde at han måtte legge opp som toppidrettsutøver, og gikk over til å være trener for det danske laget.

– Dersom det går så langt at man får operert inn en hjertestarter, er ikke det lenger forenlig med toppidrett.

To hovedårsaker

Jan Erik Nordrehaug

SKJER SJELDEN: Professor Jan Erik Nordrehaug sier at risikoen for at hjertestans skal skje hos idrettsuttøvere er svært lav.

Foto: Lene Granli / NRK

Selv om det var tilfelle med Ståle Solbakken, betyr ikke dette at karrieren til Carl-Erik Torp nødvendigvis er over.

– Når det gjelder årsakene til dette, er det to hovedgrupper til at unge mennesker får en uventet hjertestans. Man kan pådra seg en betennelse i hjertemuskelen, som kan skyldes en uskyldig infeksjon, som for eksempel forkjølelse eller annen form for betennelse som oppstår i tenårene eller tyveårs-alderen, forteller Nordrehaug.

Han forteller at den andre gruppen er medfødte hjertelidelser, noe mange reagerer på at ikke blir oppdaget tidligere.

– Det gjør man ikke fordi de ligger latent, slik at man kan godt være toppidrettsutøver og ha en latent hjertesykdom som springer ut.

Det er enda ikke kjent hva som forårsaket hjertestansen til Carl-Erik Torp, men 27-åringen blir undersøkt på Haukeland Universitetssykehus.

– Er muligheter for å fortsette

Det er muligheter for å fortsette med toppidrett etter å ha hatt hjertestans, men det kommer an på hvilket alternativ en er rammet av.

– Det er muligheter for å fortsette. Spesielt dersom det har vært en betennelse som går raskt over, slik at utøveren kan frikjennes for den ved senere undersøkelser, sier Nordrehaug.

Han forteller at en del av de medfødte feilene også kan rettes opp, men noen av tilstandene er slik at en må ha hjertestarter som forebygging, og da er det vanskelig å drive med toppidrett.

– Kan ikke oppdages på forhånd

Men mange vil vel tenke at de som driver med idrett på høyt nivå, er så godt trent at slike ting ikke skjer dem?

– Det skyldes gjerne elektriske forstyrrelser i hjertet som inntrer veldig brått. Det er ikke noe man kan merke på forhånd.

Hvor fort kommer man seg etter en slik hjertestans?

– Med en gang. I det man får dette støtet, våkner de fort til og kan oppføre seg vanlig og snakke etterpå.

Ved hjertestans må livredning settes i gang innen 10 minutter.

– Det bør settes i gang så fort som mulig, og helst innen 3-4 minutter, avslutter hjertespesialisten.