Hopp til innhold

Her må fire av ti finne seg nytt parti

I 2007 gjorde Arbeiderpartiet (Ap) et brakvalg i Granvin. Men mastestriden har kostet dyrt. Så dyrt at 42,2 prosent av velgerne i år må finne seg et annet parti å stemme på.

Oppslutning for Granvin Ap 1983-2011

FORSVINNER ETTER BRAKVALG: Granvin Ap gjorde sitt beste valg noensinne i 2007. I år er partiet borte.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / Grafikk: Tuva Tagseth / NRK

Det er få dager før valget. Innerst i en fjord i Hardanger legger ordfører Jan Ivar Rødland ned klubben. Valgperiodens siste kommunestyremøte er over. Arbeiderparti-ordføreren går ut av salen. Det samme gjør de tretten folkevalgte, hvorav hele seks er innvalgt for samme parti som den avtroppende ordføreren.

Men verken Rødland eller de seks Ap-representantene er lenger medlemmer av partiet.

– Jeg går av med blandede følelser. Jeg har i alle fall lært masse de siste årene. Det har vært hektisk, så det skal bli godt å puste ut og komme tilbake til skogbruket, sier ordføreren, som også er skogbrukssjef i kommunen.

HER LEDER HAN SITT SISTE KOMMUNESTYREMØTE:

Video Granvin-ordfører i sitt siste kommunestyremøte

- Veldig spesiell situasjon

Uansett hva innbyggerne i Granvin finner på ved valgurnene 12. september, vil Det Norske Arbeiderparti ikke sette sine bein i kommunestyresalen igjen før tidligst om fire år. Den suverene valgvinneren fra 2007, som fikk rekordoppslutning på hele 42,2 prosent, stiller nemlig ikke liste i Granvin i år.

Ordførerkandidat Ingebjørg Winjum (V)

FAVORITT: Mange tror Ingebjørg Winjum fra Venstre blir ny ordfører i Granvin.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Dette er en veldig spesiell situasjon. Alle er veldig spent foran valget, fordi det er så åpent. Det er ganske mange velgere som må finne seg et nytt parti, eller stemme blankt. Eller de kan la være å stemme, sier Ingeborg Winjum.

Venstres listetopp i Granvin blir av mange utpekt som favoritt til å overta som ordfører etter den bitre kraftlinjestriden, som har overskygget absolutt alt på den politiske agendaen i Hardanger de siste årene.

Innbyggerne tror både Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti kan få svi ved valget, men det er ordet «Arbeiderpartiet» som virkelig får det til å lyne i øynene på folk i den ellers fredelige og vennligsinnede kommunen.

- Har ikke tenkt å gi opp kampen

På Coop-butikken i Granvin tar det ikke mange sekundene å få temperaturen opp når man nevner Arbeiderpartiet, mastesaken og årets meget spesielle valg. Wenche Lekven og mannen Andreas må begge tenke nytt 12. september, og sier de aldri vil stemme Arbeiderpartiet ved noe valg igjen.

– Hos meg er sinnet fortsatt på topp. Vi kan ikke glemme dette så lett, sier tidligere Ap-velger Wenche Lekven.

En av dem som absolutt ikke har tenkt å glemme, er Synnøve Kvamme. Den unge aksjonisten møtte tirsdag denne uken i retten og, etter at hun nektet å godta et forelegg på ti tusen kroner etter at måtte bli fjernet med makt av politiet under en demonstrasjon i mastetraséen 7. juli i år.

HER MØTER HUN I RETTEN:

Video Synnøve Kvamme tiltalt etter masteaksjon

– Det ser mørkt ut i øyeblikket, men jeg har ikke tenkt å gi opp. Dersom mastene kommer opp, vil jeg jobbe for å få dem tatt ned igjen, sier Kvamme.
20-åringen, som selv står på Venstres valgliste - uten å være medlem i partiet, mener det er helt riktig av Arbeiderpartiets folk i Granvin å ikke stille liste.

Synnøve Kvamme blir fjernet av politiet

BETENT MASTESTRID: En bunadskledd Synnøve Kvamme blir fjernet med makt av politiet under en demonstrasjon i Granvin 7. juli i år.

Foto: Arnstein Karlsen

– Jeg syntes det var helt riktig av dem å legge ned vervene. Jeg syntes også Hordaland Ap var flinke, helt til de snudde. Det var tydelig at partipisken var i sving, sier Kvamme.

SE VIDEO FRA HELIKOPTER AV HELE MASTE-TRASÉEN HER!
(Granvin fra ca. 15.20.)

Gir fylkespartiet skylden

– Jeg vil påstå det er ene og alene Hordaland Ap som gjør at vi ikke stiller liste i år, sier tidligere leder i Granvin Ap, Bjørn Inge Folkedal.

Utmeldingene begynte å komme straks Stoltenberg-regjeringen viste at de ville gjennomføre planene om en kraftlinje i luftspenn fra Sima til Samnanger. Protestene kom også fra fylkespartiet, som allerede i 2006 gjorde et årsmøtevedtak som sa at luftlinjen mellom Sima og Samnanger ikke burde bli bygget.

Men da Hordaland Ap i februar i år snudde og i stedet ga mastebyggingen sin velsignelse etter å ha gjennomgått rapportene fra ekspertutvalgene, gikk mange medlemmer fra Hardanger fullstendig i svart.

Bjørn Inge Folkedal

RESIGNERT: Tidligere lokallagsleder Bjørn Inge Folkedal meldte seg ut av Granvin Ap da Hordaland Ap erklærte sin støtte til mastebyggingen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

«Det store sviket»

Kuvendingen omtales som «det store sviket» blant de tidligere Ap-politikerne i Granvin, og til og med andre partier i gir uttrykk for sjokk og vantro over det som skjedde.

– Jeg hadde blitt rasende selv og følt det som et svik, sier Venstre-kandidat Winjum.

– Det var da alt begynte å rase sammen som et korthus, forteller et tidligere Ap-medlem.

– Vi mistet fullstendig troen på de vi hadde rundt oss, som vi trodde var våre støttespillere. Jeg følte meg helt tom, sier Folkedal.

– Hva ville vært annerledes om Hordaland Ap ikke hadde snudd?

– De fleste her er så oppegående at de visste at det ble vanskelig å snu mastesaken. Men vi forventet å få komme frem med argumentene våre. Det hadde vært noe helt annet om vi kunne ha satt oss ned ved forhandlingsbordet og blitt enige om noe vi kunne ha formidlet til medlemmene.

– Kan ikke droppe vanskelige beslutninger

Lederen i Hordaland Ap, Sveinung Valle, mener politikerne i Granvin ikke har noen grunn til å føle seg sveket av fylkeslaget.

– Jeg har forståelse for at medlemmer i Granvin ble skuffet over at resultatet ikke ble som de ønsket. Men som fylkeslag har vi 32 kommuneparti, og vedtaket ble gjort med stort flertall. Vi kan ikke la være å ta vanskelige beslutninger bare fordi et lokallag ikke liker det vi gjør, sier Valle.

Her kan du lese et ufyllende intervju med Sveinung Valle, hvor han svarer på kritikken fra blant andre Bjørn Inge Folkestad og Synnøve Kvamme.

Lokallag i respirator

Medlemstallet i Granvin Ap, som for noen år siden var oppe i 59, kan snart telles på én hånd. Lokallaget har gått fullstendig i oppløsning. Partikontoen blir disponert av ordfører Rødland, som ikke lenger er medlem av partiet.

Et interimstyre på tre personer er alt som er igjen av Arbeiderpartiet i kommunen.

– Jeg er mest en museumsvokter. Vi prøver å ta vare på verdiene som fins, i tilfelle noen får lyst til å starte opp igjen en eller annen gang, sa interimstyreleder Kjell Kjerland da NRK.no tok kontakt.

Men å fronte partiet er han ikke interessert i. Kjerland avlyste en intervjuavtale med NRK.no på en halvtimes varsel, og ville heller ikke stille opp i en radiodebatt på NRK Hordaland samme dag, fordi han mener partiet ikke har noe med årets valg i Granvin å gjøre.

– Må se fremover

– Når situasjonen ble den som den ble, mener jeg det var greit at Ap-politikerne her markerte sitt standpunkt ved å legge ned lokallaget og melde seg ut. Samtidig håper jeg at de kommer tilbake, for det var mange gode politikere der som vi kommer til å savne, sier Wenche Lekven.

Erling og Wenche Lekven på Coop i Granvin

VENDER AP RYGGEN: Erling og Wenche Lekven er fortsatt rasende på Arbeiderpartiet etter mastevedtaket. - Aldri mer Jens for meg, sier Wenche.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Hvem skal du stemme på i år?

– Jeg har ikke bestemt meg. Granvin er en liten bygd, så det går mye på personer. Jeg får studere navnene som står på listene frem mot valgdagen, sier hun.

Noen hundre meter fra Coop-butikken står Anita Herre med nevøen Andreas (10) på kunstgressbanen og ser på et målrikt lilleputtoppgjør mellom Granvin og Eidfjord. Hun mener befolkningen nå må løfte blikket, legge mastesaken bak seg og heller se fremover.

Jens Stoltenberg møter demonstranter i Norheimsund

BLE MØTT AV DEMONSTRANTER: Jens Stoltenberg under besøket i Hardanger tidligere i år.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Den saken er jo tapt nå. Mastene vil være til irritasjon, men det får vi ikke gjort noe med nå, selv om noen fortsatt står på og demonstrerer mot utbyggingen. Jeg tror folk må tenke på andre saker og hva som er viktig for Granvin fremover, sier hun.

– Innbyggertallet går ned, det må vi gjøre noe med. Økonomien i kommunen er dårlig. Og så er det jo spørsmålet om vi skal bestå som kommune eller slå oss sammen med andre, sier Anita Herre.

– Ser folk mørkt på fremtiden?

– Nei, det gjør vi ikke. Vi kommer jo også til å få kompensasjonsmidler , og de må vi prøve å bruke til beste for kommunen.

– Hadde trengt Ap i Granvin

Venninnen Randi Kalsaas står på andreplass på Senterpartiets liste ved valget, og Anita innrømmer at hun aldri har stemt på Arbeiderpartiet. Likevel skryter hun villig av avtroppende ordfører Jan Ivar Rødland.

– Rødland har jobbet godt i forhold til mastesaken og en rekke andre saker, så han er vi fornøyde med. Men å melde seg ut var kanskje en vel sterk reaksjon. De ender kanskje opp med å straffe seg selv mest til slutt. Personlig mener jeg vi hadde trengt Arbeiderpartiet i Granvin, slik at vi kunne fått litt forskjellige vinklinger på sakene som kommer opp i tiden fremover. Men Arbeiderpartiet kommer vel tilbake her, tror hun.

Anita Herre, Randi Kalsaas og Andreas Jordalen på fotballbanen i Granvin

VIL SE FREMOVER: Anita Herre mener Granvin nå må legge mastesaken bak seg og bruke energi på andre saker. Her med nevøen Andreas Jordalen (t.v.) og venninnen Randi Kalsaas.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Eks-leder håper på Ap-comeback

Også flere andre NRK.no har snakket med i Granvin, regner med at Arbeiderpartiet stiller liste ved neste kommunevalg, i 2015.

– Jeg håper det, sier tidligere leder Bjørn Inge Folkedal.

– Det har med lokaldemokratiet å gjøre. Folk bør ha mange partier å velge mellom, og det bør være mange forskjellige folk inne i kommunestyret.

– Kommer man til å finne ditt navn på den listen?

– Nei. Jeg har ikke noe der å gjøre.

Det er derimot meget mulig at «nye» Granvin Ap i så fall vil få konkurranse fra sine egne. Folkedal bekrefter at en bygdeliste kan se dagens lys før neste valg.

– Vedtaket i Hordaland Ap kom for sent til at vi kunne fått til en bygdeliste i år. Vi hadde ikke mulighet i henhold til valgloven. Men det er flere som har signalisert at det er ønske om en bygdeliste, og det hadde det nok blitt hvis vi hadde hatt et år på oss.

– Er det noe du kunne tenkt det å være med på?

– Ja, da er jeg mer interessert.

– Kan ikke klage hvis man ikke stemmer

Sent på kvelden 12. september får beboerne i Granvin vite hvem som skal styre og kjempe deres sak de kommende fire årene. Spørsmålet mange stiller seg er hvor stor andel av velgerne som gidder å ta turen i valglokalet for å bruke stemmeretten sin. Ordførerkandidat Ingebjørg Winjum frykter at Ap-velgerne skal bli hjemmesittere og på den måten sørge for rekordlav valgdeltakelse.

Synnøve Kvamme mener en slik reaksjon fra skuffede velgere vil være helt feil.

– Å ikke stemme, eller å stemme blankt, er det samme som at man ikke ønsker å påvirke det som skjer. Da kan man heller ikke klage i ettertid, mener den unge aksjonisten.

De som tar turen til valglokalet, vil likevel finne en stemmeseddel med navnet "Arbeiderpartiet" øverst. Bjørn Inge Folkedal er usikker på hvor stort sinnet er i resten av Hordaland, men han er i alle fall sikker på at de fleste Ap-sedlene vil stå igjen bak forhenget når valglokalene i Granvin stenger.

– Fylkesvalget kommer til å gå veldig dårlig for Arbeiderpartiet her i kommunen. Tiltroen til dem er lik null. Skal de få noen få stemmer herfra, måtte det være noen gamle ringrever som stemmer ut fra gammel vane.

Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg, som selv besøkte Hardanger tidligere i år , er gitt anledning til å kommentere situasjonen i Granvin, men valgte å avstå fra muligheten. Her kan du lese hvordan han sommeren 2010 forsvarte kraftlinjen mellom Sima og Samnanger.