Hopp til innhold

- Det er godt med fellesskap

Flere kirker og andre samlingssteder er åpne for dem som ønsker å komme sammen og dele sine tanker rundt det som skjedde i Oslo sentrum og på Utøya fredag ettermiddag.

Video Korskirken i Bergen holdt åpent

Korskirken i Bergen holdt åpent lørdag, og er også åpen søndag.

Klikk på bildet og se video.

Prest Leif Jarle Theis mener det var helt naturlig å åpne kirken slik situasjonen i Norge er nå.

– Hele nasjonen kjenner på en sorg og en fortvilelse over det som skjedde fredag ettermiddag. Det er noe grunnleggende hos oss som er rokket ved. Da kan det å komme inn i et kirkerom gi oss mulighet til å gi språk til noen av de følelsene vi har, sier han.

Flere møtte frem lørdag og tente lys i kirken. Mange var bare stille, andre ville prate.

– Jeg tror det er viktig å være åpne i forhold til det som har skjedd og dele det man har erfart med hverandre, sier han.

Klikk på bildet og se hele intervjuet.


Også Tveit kirke i Askøy kommune og Sund kirke i Sund kommune holdt åpent lørdag. På Osterøy kommune åpnet kommunen opp ungdomshuset for pårørende og andre.

Ulike tilbud i kommunene

De fleste kommuner i Hordaland har oppfølgingstilbud i etterkant av tragedien på Utøya og i Oslo. Folk samles i kirker, Røde kors-hus og forsamlingshus, for å snakke med hverandre og være sammen i sorgen. Fagpersonale, prest, kommuneledelse og politikere er til stede hele helgen for å støtte og være til hjelp.

Fire er savnet i Hordaland

I tillegg til at AUF-leder i Hordaland, Tore Eikeland, ble bekreftet omkommet av statsminister, Jens Stolenberg. Er en ungdom fra Osterøy, to fra Askøy og en fra Sund er fortsatt savnet. I disse kommunene har det vært minnemarkeringer, og det er opprettet kriseteam og krisetelefoner. Også søndag er det samlinger og åpne hus rundt om i fylket.

Tveit kirke i Askøy kommune

Tveit kirke i Askøy kommune.

Foto: NRK

Tid for å lytte

Osterøy kommune holdt ungdomshuset på Valestrand åpent lørdag. På Askøy var det markering i Tveit kirke lørdag kveld, og søndag er underetasjen i Rådhuset åpen og tilgjengelig for publikum fra kl 14.00 for folk som ønsker å møte andre og snakke med fagfolk. Tveit kirke vil også være åpen fra kl 17 og utover. Sund kommune har beredskapsledelse og kriseteam operativt hele helgen, og det skal være åpen kirke i Sund søndag mellom kl 16.00 og 18.00.

LES:
Åpent ungdomshus for de sørgende .

Beredskap i Bergen

Også Bergen kommune er opptatt av at de involverte i hendelsene på Utøya skal få en god oppfølging. Det er etablert kriseteam, sammensatt av ulike fagpersoner fra Livskrisehjelpen, Bergen legevakt, kommunens bydelsvise kriseteam og Senter for Krisepsykologi.
Det er også etablert en egen nasjonal pårørendetelefon: 815 02 800. I tillegg inviterer kommunen til samlinger for berørte ungdommer og deres pårørende. Mandag formiddag kl 12.00 blir det samling på Scandic Bergen City hvor det gis informasjon om vanlige reaksjoner etter slike hendelser, samt råd om håndtering av disse.

Åpne kirker


Flere av kirkene i Bergen holder åpent. Søndag 24. juli har Domkirken åpent fra kl. 0930-1500 og kl. 1900-2200. Johanneskirken kl. 1000-1500. Slettebakken kirke kl. 1000-1400.

Flere andre kommuner i Hordaland vil også ha åpne kirker denne søndagen. På Manger i Radøy kommune har kirken vært åpen for stille bønn, ettertanke og lystenning.

Røde kors har hatt åpent hus i Bergen og flere andre kommuner i fylket. Også i Fjell og Lindås har åpne Røde kors-hus.

Sjekk hjemmesiden til din kommune for mer informasjon.

Lystenning Bergen

Mange har tent lys til minne om ofrene for den grusomme massakren på Utøya.

Foto: Hanne Hagen Rotnes/NRK

Fakkeltog

Mandag vil det også bli arrangert fakkeltog med oppmøte ved Den blå steinen. Steinen vil også være markeringssted der man kan tenne lys for å minnes de drepte ungdommene på Utøya.