Hopp til innhold

Er du kvalifisert til sommerjobb?

Det er få sommerjobber på markedet, og de som er krever at du er godt kvalifisert.

Upopulære sommerjobber

SOMMERJOBBER: Det er ikke like enkelt å skaffe seg sommerjobb. Nå i juni er det svært få utlyste jobber.

Foto: Leif Dalen/Geir Olav Slåen/Håkon Eliassen / NRK

Det betyr at de ungdommene som hadde håpet å tjene noen kroner ekstra i sommer trolig må se langt etter de pengene.

– Det er få ledige sommerjobber og vikariater nå, og de stillingene som ligger ute stiller store krav til søkeren, sier fylkesdirektør i Nav i Hordaland, Anne Kverneland Bogsnes.

Få treff på nett

Om en gjør et søk på sommerjobb på Nav sine nettsider får en 35 treff. Begrenser en søket til å gjelde Hordaland finner en fire. Flere av dem krever at søkeren er over 18 år, og har førerkort. I tillegg er det jobber som sikkerhetsvakter, miljømedarbeidere eller truckførere som krever ekstra utdanning.

– De jobbene som er ledige nå er ikke for hvem som helst å besette, sier hun.

Om en gjør samme søket på finn.no kommer det opp 180 stillinger fordelt på 34 annonser. Også her er det mange som krever ekstra kompetanse.

Sliter med å få folk

Selv om det er få stillinger på markedet er det likevel arbeidsgivere som sliter med å skaffe folk. Røde Kors søker etter folk som skal ut for å verve faste givere til organisasjonen.

– Det begynner å haste nå, dette er en sommerjobb som går til slutten av august, så det er viktig for oss å få tak i de vi trenger, sier salgsleder i Røde Kors, Eva Thomsen.

Deres utfordring ligger i å skaffe folk som er utadvent, smilende og glad i å snakke med mennesker.

– Det er ikke så strenge krav, men det kan jo være en utfordring for enkelte. I tillegg krever vi at de skal være over 18 år.

Problemene med å få tak i folk er ifølge Thomsen større i Bergen enn i Oslo.

– Det virker enklere i Oslo, om det er for at de er mer engasjert eller om det er flere å ta av, det skal ikke jeg si. Men det er klart at det er enklere å skaffe folk i Oslo, sier hun.

Ikke gi opp

Selv om det er vanskelig mener nav-direktøren at de unge ikke skal gi opp å prøve å få seg jobb.

– Ungdommene må ta kontakt selv og være aktive. Kanskje det er noen de kjenner som kan hjelpe dem med å få seg en jobb, sier Kverneland Bogsnes.