Hopp til innhold

Tallet på anmeldte voldtekter øker kraftig

Tall fra Politidirektoratet viser at anmeldte voldtekter og seksuelle overgrep har økt med 75 prosent fra 2000 til 2010.

Video Tallet på voldtekter øker

ØKER OVER HELE LANDET: Politidirektoratet melder om en 75 prosents økning i tallet på anmeldte voldtekter fra 2000 til 2010.

Tall fra politiet i Bergen viser at det har blitt anmeldt 80 prosent flere voldtekter i år sammenlignet med i fjor. Frem til mai i fjor fikk de inn 25 voldtektssaker totalt. Til nå i år har 45 voldtekter blitt anmeldt.

– Det er en betydelig økning, forteller Rigmor Isehaug ved vold og sedelighetsavdelingen ved politiet i Bergen.

Rigmor Isehaug går gjennom vårens anmeldelser.

KRAFTIG ØKNING: Rigmor Isehaug ved bergenspolitiet går gjennom de mange voldtektssakene som har kommet inn denne våren.

Foto: Trygve Hellestræ / NRK

Hun tror likevel at det finnes mange flere som velger å ikke gå til politiet.

– Det vi opplever når vi snakker med legevakten er at de har et høyere tall en oss. Derfor er det nok snakk om store mørketall. Mange vil gjerne tenke seg litt om før de anmelder, men synes det er greit å gå til legevakten for å sikre nødvendige spor. Så vurderer de om de ønsker å ha politiet inn i saken etter hvert, sier Isehaug.

Legevakten i Bergen melder om i gjennomsnitt tre voldtektssaker i uken, to av dem kommer gjerne i løpet av helgen.

Les mer: Etterlyser menn etter valdtekt i Baneheia

Gjelder hele landet

Tall fra Politidirektoratet viser at anmeldte voldtekter og seksuelle overgrep totalt i Norge har økt med 75 prosent fra 2000 til 2010. Bare i løpet av denne helgen ble det meldt om seks voldtekter og ett voldtektsforsøk i Norge.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk

FLERE ANMELDER: Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror at noe av økningen kan skyldes at flere velger å anmelde voldtektssaker.

Foto: NRK

– Noe av grunnen til økningen er nok at flere anmelder den typen kriminalitet. I tillegg kan en person, dersom han ikke blir tatt, bli inspirert til å utøve flere voldtekter. Slik kan det hope seg opp med saker, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo.

Ny voldtekt hver dag

På overgrepsmottaket i Oslo er de ikke overrasket over tallet på voldtekter denne helgen. Til dem kommer det i gjennomsnitt en person hver eneste dag hele året.

– Det er selvfølgelig alvorlig at det skjer mange overgrep, men tallene overrasker oss ikke. I Oslo har vi hatt helger hvor vi har hatt syv saker, sier Henriette Myhre Waitz som er seksjonsoverlege ved overgrepsmottaket i Oslo.

Hvor mange av voldtektsofrene kommer hit?

– Det kan vi ikke vite, for det er store mørketall. Vi anslår at bare 10 til 15 prosent av de som blir utsatt for overgrep kontakter et overgrepsmottak, forteller Myhre Waitz.