Hopp til innhold

Rekordmange melder om dårlig mathygiene

Flere varsler mattilsynet etter å ha spist ute i Hordaland.

Illustrasjonsbilde: Kebab

Rekordmange melder fra til Mattilsynet om at de har blitt syke av mat de har spist ute.

Foto: Colourbox.no

Etter at Mattilsynet opprettet en egen varslingsknapp på internett i fjor, har tallet på bekymringsmeldinger om dyrevelferd og serveringssteder økt kraftig.

Siden nyttår har de fått inn over 160 bekymringsmeldinger, noe som er langt flere enn tidligere.

– Halvparten av disse gjelder folk som mistenker at de har blitt syk av mat de har spist eller vann de har drukket. Noen melder også fra om at de er misfornøyd eller bekymret over hygienen om de har vært ute og spist eller gått i butikken, sier leder Aslaug Sandvin i Mattilsynet.

Les mer: – Upasteurisert melk er farlig | Her bør du ikke ha julebord | Her kan du trygt spise kake

Mangler kompetente folk

Matvarer i butikkhylle

Det er ikke bare spisesteder som sliter med hygienen. Også mange dagligvarebutikker blir rapportert til Mattilsynet.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

Men det er ingenting som tyder på at det bare er den enkle varslingsmetoden som gjør at flere melder i fra.

Leder i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet i Fellesforbunder, Djevat Hisenaj, mener det står dårligere til med hygienen nå enn før.

– Vi har prøvd å varsle om dette flere ganger. Vi mangler mer og mer arbeidskraft med kompetanse i bransjen. Konsekvensene er veldig bekymringsfulle både for oss og for forbrukerne, sier Hisenaj.

Han tror at forklaringen ligger i at flere tyr til utenlandske kokker og kjøkkenpersonale som tar til takke med dårligere lønn. I tillegg mener han at sjefene i næringen ofte er for dårlige til å opplyse de ansatte om norske lover og regler.

– De mangler både språk og kunnskap. Det går selvfølgelig ut over hygienen mange steder, mener han.