Hopp til innhold

Vil innføre skattelette i Hardanger

Regjeringen vil gi skattelette, ekstra barnetrygd og nedskriving av studielån for innbyggerne i kraftledning-kommunene. Bergenserne får regningen.

Byggestart på Kvamskogen

ARBEIDET I GANG: Kraftmastene er allerede under oppføring, til tross for kraftige protester. Her fra Kvamskogen tidligere i vinter.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Klaus Rasmussen

RYSTET: Klaus Rasmussen i Bevar Hardanger

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet skal etter det NRK.no kjenner til være enige om en tiltakspakke for å gjøre det attraktivt å bo og bosette seg i Hardanger etter byggingen av kraftmastene , av motstandere kalt «monstermastene», mellom Sima og Samnanger.

- Dette er å prøve å kjøpe seg fri fra skjærsilden. En forferdelig type politikk, som jeg trodde hørte fortiden til, sier Klaus Rasmussen i aksjonsgruppen Bevar Hardanger til NRK.no.

- Helt horribelt. Dette er noe av det verste vi har sett av regjeringsarroganse, sier stortingsrepresentant for Høyre fra Hordaland, Henning Warloe.

Like regler som i Nord-Norge

Fortrinnsreglene for de berørte kommunene vil bli identiske med det som gjelder for Finnmark og Nord-Troms:

  • Inntektsfradrag på 15.000 (skatteklasse I) eller 30.000 (skatteklasse II) for alle skattebetalere. Fellesskatten til Skattefordelingsfondet blir beregnet av en sats som er 3,5 prosent lavere enn landet for øvrig. Toppskatt på 9,5 prosent, mot 13,5 i resten av landet.
  • Nedskriving av studielån på inntil 10 prosent av det opprinnelige lånebeløpet, men maksimalt kr. 25.000 per år.
  • 3840 kr i ekstra barnetrygd per barn per år.
  • Fritak for el-avgift på forbruk, utgjør 9,5 øre/kWh, samt fritak for moms på elektrisk kraft.
  • Husbanklån kan økes med inntil 100.000 kr per bolig utover de satsene som gjelder for resten av landet.

- Feil å straffe bergenserne

Samtidig vil innbyggerne i Bergen kommune bli ilagt en ekstra el-avgift på 25 øre/kWh, som delvis skal dekke det økonomiske tapet staten får på lettelsene for Hardanger-kommunene. Dette vil i snitt utgjøre ca. 7500 kroner per husstand per år.

Klaus Rasmussen liker dårlig at bergenserne får denne ekstraavgiften, og mener regjeringen med dette setter by og land opp mot hverandre.

- Det blir helt feil at bergenserne skal straffes, de har ikke syndet verre enn noen andre i denne saken. Man må huske på at også bergenserne mister Hardanger. Så dette virker helt urimelig, sier Rasmussen.

Frykter kritikken vil stilne

Henning Warloe
Foto: Høyre

- Hvordan tror du denne nyheten vil bli mottatt av kraftlinjemotstanderne?

- Hvis en får en så voldsom bonus som kompenasjon for mastene, er jeg redd at veldig mange av protestene vil stilne. Jeg tror nok en del ikke vil klare å stå imot. Men for mange oss vil kampen fortsette uansett, sier Rasmussen.

Krever svar i spørretimen

Stortingsrepresentant Henning Warloe (H) fra Bergen er opprørt over at regjeringen vil sende regningen for Hardanger-pakken til Bergen, og sier til NRK.no at han akter å ta opp saken med olje- og energiministeren allerede i Stortingets spørretime neste onsdag.

-Å kjøpe seg fri fra kritikk med andres penger, er utrolig frekt. Hvis ikke bergenserne fra før har forstått at den rødgrønne regjeringen ikke vil Bergen noe godt, bør de få øynene opp for alvor nå, sier Warloe.

- Blir katastrofevalg i Bergen

Han tror tiltakspakken for Hardanger vil føre til et katastrofevalg for Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet i Bergen, og ser ikke bort fra at saken på sikt kan få konsekvenser for regjeringens videre liv.

- Folk venner seg til det utroligste av skatter og avgifter. Men vi skal passe på å minne bergenserne på denne saken når det nærmer seg stortingsvalg, sier Høyre-politikeren.

Ingen i regjeringen ønsket å kommentere denne saken overfor NRK.no på det nåværemde tidspunkt.