Hopp til innhold

Marius (10) fikk kjøpe fyrverkeri

På pakken står det aldersgrense 18 år, men Marius Toft Wisnes (10) hadde ingen problemer med å få kjøpt «Hylere». – Svært graverende, sier vakthavende sjef i Bergen brannvesen.

Marius Toft Wisnes

«Hylere» har 18 års aldersgrense.

Foto: NRK

– Sånn skal ikke være lov å selge til en 10-åring, sier Marius sin far, Martin Toft.

Tordag kveld var hans ti år gamle sønn og fetteren (15) på butikken. Like ved lå en utsalgsbod som solgte fyrverkeri. Her fikk Marius kjøpe såkalte «Hylere», på egenhånd.

Marius Toft Wisnes

Marius Toft Wisnes

Foto: NRK
Fyrverkeri med 18 års aldersgrense

På pakken står det: Min. alder ved kjøp: 18 år

Foto: NRK

Fyrverkeriet tilhører klasse II og har 18 års aldersgrense, dette kommer klart frem på baksiden av pakken. Videre står det;

«Kun for utendørs bruk i åpent terreng. Tilskuere skal være minst 15 meter unna. Må festes til en stang sammen med basen eller stikkes ned i bakken slik at den står støtt. Fontenen må ha fri bane....»

Martin Toft er opprørt over at sønnen ikke hadde problemer med å få kjøpt fyrverkeriet. Han forklarer at dette er en såkalt fontene som i tillegg til å lage mye lyd, spruter lys og små flammer.

– Senest i går leste jeg om øyeskader ved uvettig bruk av fyrverkeri. Det er klart at en 10-åring ikke har greie på hvilke konsekvenser lek med fyrverkeri kan få, sier Toft.

LES OGSÅ: Har du kjøpt dette batteriet til nyttårsaften? - Ikke bruk det

– Svært graverende

Vakthavende brannsjef i Bergen, Leif Linde, deler faren til Marius sin bekymret. Han er også rystet over at den ti år gamle gutten fikk kjøpe fyrverkeri.

– Det er skremmende at noen har solgt fyrverkeri til en 10-åring. Svært graverende og overhodet ikke noe som blir godtatt, sier Linde.

Han kjenner ikke konkret til «Hylere» og hvordan det opptrer, men sier det er en grunn til at det har 18 års aldersgrense.

– Det er mange typer fyrverkeri på markedet, både stort og kraftig og lite og smått, dette er uansett alvorlig. En 10-åring har ikke kunnskap til å holde på med dette alene. Nummer en i forhold til liv og helse, men barn i den alderen ser heller ikke konsekvenser i forhold til brannfare.

I disse dager fører brannvesenet i Bergen tilsyn med de nær 80 utsalgsstedene for fyrverkeri i Bergensområdet.

– Dette gjør vi i forhold til brannsikkerhet, men også for å sørge for at de som selger fyrverkeri har de nødvendige fullmakter.

LES OGSÅ: Vinden kan stoppe rakettene | Stanser salg av fyrverkeribatteri

– Håper det får konsekvenser

Martin Toft håper at utsalgsstedet solgte «Hylere» til en 10-åring ved en feiltakelse.

– Som sagt så skal det ikke skje. Jeg håper brannvesenet griper tak i dette og at det får reaksjoner.