Hopp til innhold

Det nye jordskjelvet var kraftigere

Rundt klokken 13.30 merket flere at det ristet i grunnen flere steder i Hordaland. Det var det andre større skjelvet på 12 timer.

Jordskjelv Stord

FLERE JORDSKJELV: Skjelv og etterskjelv vises med røde prikker på kartet. Dette er hentet ut klokken 15.15, den gule pilen viser det siste som da var registrert og det hadde en styrke på 1,4.

Foto: Norsk nasjonalt Seismisk nettverk

– Det var et nytt skjelv nord på Stord klokken 13.30, det hadde en styrke på 3,4 på Richters skala. Det betyr at det var kraftigere enn nattens, sier førsteamanuensis i seismologi, Mathilde Sørensen ved Universitetet i Bergen. Telefonen har ikke stått stille hos dem etter at skjelvet kom. Det er mange som lurer på hva som skjer.

– Dette er et skjelv som ligger nær overflaten, dermed er det mange som har merket det, sier hun.

SE: Jordskjelvstasjonen i Bergen

Nattens var på 3,14

Jordskjelvet som ble registrert natt til mandag klokken 01.43 hadde episenteret for skjelvet om lag 26 km nordøst for Leirvik, ifølge NORSAR, som registrerer jordskjelv i Norge. Det hadde en styrke på 3.14.

Etter dette og frem til ettermiddagens skjelv har det vært registret flere småskjelv, eller såkalte etterskjelv.

– Virket som det varte lengre

Klokken 13.30 mandag ettermiddag begynte telefonene å ringe hos oss. Flere kommenterte det de opplevde både på Facebook og Twitter. Flere mente at det hadde vært et nytt skjelv. Og denne gangen ble det merket flere steder både i Hordaland og Rogaland.

– Jeg kjente litt det samme som i natt. Først hørte jeg et drønn så ristet det. Det klirret i glassene i skapet, det hørtes nesten ut som når en stor lastebil kjører forbi, sier Mette Omvik til NRK. Hun bor på Gyldenpris i Bergen.

Hun mener det varte lengre denne gangen enn i natt.

– Det er veldig ubehagelig og en rar egen følelse. Denne ristingen som var nå varte lengre enn den i natt, sier hun.

– Jeg er redd det skal komme flere. Nå håper jeg det ikke kommer flere, sier hun.

Merket det i Stavanger

Skjelvet er merket utover fylkesgrensene, også i Stavanger rapporteres det om at folk har merket skjelvet.

– Jeg satt i stua og det ristet godt. Det knirket og knaket i huset, sier Svein Jacob Mathisen, journalist i NRK. Han mener det varte rundt to sekunder og synes det hele var ubehagelig.

– Det var rett og slett uhyggelig å oppleve, sier han.

Jordskjelv på Vestlandet

VESTLANDET RAMMET: Det har vært flere jordskjelv på Vestlandet den siste tiden.

Foto: Norsk nasjonalt Seismisk nettverk

– Kan komme flere

Det er ifølge seismologen vanskelig å si hva som skjer fremover, og om det vil komme flere skjelv.

– Vi vet at det har kommet noen mindre etterskjelv, men det kraftigste nå er det som kom klokken 13.30. Det er umulig for oss å si om det kommer flere, men om det kommer i forbindelse med dette skjelvet vil det komme i løpet av de nærmeste dagene, sier Sørensen.

Ikke uvanlig

Ifølge professor Kuvvet Atakan ved Universitetet i Bergen er det vanlig med jordskjelv i Sunnhordland.

– Et skjelv på 3,14 på er ikke noe å være redd for. Et slikt skjelv skal heller ikke føre til skader, forteller Atakan til NRK mandag morgen etter det første skjelvet.

– Det er faktisk vanlig i Sunnhordland, selv om de som regel ikke merkes. Når et skjelv kommer over tre på skalaen så kjenner folk det. Av erfaring, både fra Norge og utlandet har ikke krefter til å skade ødeleggelser.

– For at det skal bli skader må skjelvet være på 4,5 eller over, forteller Atakan.

Jordskjelv registreres etter Richters skala og det heter seg at styrke mellom 2 og 2,9 er marginalt følbart. En styrke på mellom 3 og 3,9 merkes av noen. Det anslås i Store Norske Leksikon at det er 49.000 slike skjelv i året verden over.

jordskjelv Sunnhordland

JORDSKJELV: Kartet viser registreringer av jordskjelv.

Foto: Norsar