Hopp til innhold

– Kan føre til opprør på Vestlandet

Professor Frank Aarebrot frykter at regjeringens politikk vil føre til opprør på Vestlandet. – Det er en reell fare for at Vestlendingene vil kreve mer makt i egen region, sier han.

Frank Aarebrot i NRK sitt studio

Frank Aarebrot mener den sentraliserte politikken kan føre til at vestlendingene krever selvstyre.

Foto: NRK

– Folk på Vestlandet begynner å bli kraftig lei det de oppfatter som en arrogant holdning fra regjeringen og fra Oslo. Dette skaper en vestlandsbevissthet – og det er en reell fare for at Vestlendingene vil kreve mer makt i egen region, sier han.

Mandag sa Frank Aarebrot, valgforsker og professor i sammenlignende politikk, at Hardanger-saken vil få konsekvenser for Arbeiderpartiet under kommunevalget neste år.

LES: – Regjeringen påført ubotelige skader

Nå bruker han enda sterkere ord.

LES OGSÅ: - Veljarane vil gløyme Hardanger

– Alta-aksjonen vil blekne i forhold

Aarebrot viser til avslag på kravet om å heve ubåten U-864 utenfor Fedje, lokalsykehusproblematikken i Sogn og Fjordane og nå sist, men ikke minst, vedtaket om å bygge kraftlinje gjennom Hardanger.

SE VIDEO: Intervju med Frank Aarebrot i Dagsrevyen 4. august (Saken forts.)

Video Frank Aarebrot om Hardanger-kraftlinjen

– Jeg frykter at irritasjonen vestlendingene føler går over i sinne og raseri. I det den går over i sinne og raseri har du gjort noe som er veldig fundamentalt.

En sivil ulydighetsaksjon i Hardanger vil få Alta-aksjonen til å blekne, mener Aarebrot.

Han sier en regional konflikt kan bli meget vanskelig å bli kvitt og kan skape grobunn for et fremvoksende regionalt parti, uavhengig de eksisterende partiene.

ALT OM: Kraftlinjen i Hardanger

LES OGSÅ: Maner til vestlandsopprør

Vestlendingene vil styre selv

– Et slikt parti vil være veldig skadelig. Ikke bare for Arbeiderpartiet, men for alle de etablerte politiske partiene i Norge. Innerst inne vet folk at en regjering av motsatt type ikke nødvendigvis vil være mindre sentralistisk.

Det som skjer nå kan føre til strukturelle endringer i norsk politikk, i en retning som de fleste ikke ønsker, mener professoren.

– Det kan komme krav om føderalisering av Norge; altså en slags territoriell oppløsning av landet i retning av større selvstyrte enheter.

Vestlandet som region forvalter mesteparten av nasjonalformuen.

– I det øyeblikket folk oppfatter at de blir diskriminert på grunnlag av et geografisk kriterium skaper det identitet. Det sinnet vestlendingene nå opplever skaper en identitet og det skaper en anti-Oslo-identitet som er skummel.

SE VIDEO: Selskap klar for å legge sjøkabel

Video db6e65e2-d2b0-458f-816b-ff8434000e2a.jpg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.