Hopp til innhold

– Barnevernet må kobles inn

Asylbarn får ikke samme hjelp av barnevernet som norske barn, det mener Redd Barna.

Janne Olise Raanes

Seksjonsleder i Redd Barna, Janne Olise Raanes er bekymret for de unge asylsøkerne som bor på Salhus ventemottak.

Foto: Redd Barna

I mai sendte Redd Barna en uromeldingen om situasjonen til ungdommene på det statlige mottaket for enslige mindreårige asylsøkere i Salhus i Bergen. Nå reagerer de på at ikke noe blir gjort.

– Vi kan ikke se at barnevernet i Bergen kommune har tatt skikkelig stilling til vår bekymringsmelding, og det mener vi må være brudd på Barnevernsloven, sier seksjonsleder i Redd Barna, Janne Olise Raanes.

Hun understreker at den gjelder for alle barn på norsk jord uavhengig av oppholdsstatus og bosituasjon.

LES OGSÅ: – Setter livet deres på vent

– De må se om de har det bra

Møtet med ungdommene på asylmottaket for mindreårige gjorde Redd Barna så bekymret at de ikke var i tvil om at barnevernet burde kobles inn.

– Vi var rett og slett ordentlig bekymret for at folk skulle bli syke av å bo der, sier hun. Og da tenker hun ikke de fysiske forholdene ved mottaket, men på grunn av den vanskelige mentale situasjonen til ungdommene som venter på å bli sendt ut når de fyller 18 år.

Det føles som om jeg sitter i en båt som holder på å synke. Når jeg fyller 18 år så synker den, og da drukner jeg.

En av beboerne på Salhus ventemottak
Salhus mottak

Salhus mottak i Bergen er et nasjonalt mottak for mindreårige enslige asylsøkere.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Må kvalitetssikre

Mottaket ble startet i fjor høst for å ta imot enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som har fått avslag på sine søknader. De bor der til de kan sendes ut når de fyller 18 år.

– Vi sier ikke at barnevernet skal gå inn og ta omsorgen for de ungene, vi sier at barnevernet må kvalitetssikre at barnet har det bra nok på Salhus, sier Raanes.

LES OGSÅ: Blir sak i menneskerettsdomstolen

- Redd de havner på skråplanet

De fordømmer regjeringen

– Staten har ansvaret

Byråd for helse og inkludering i Bergen, Christine Meyer mener det er staten som har ansvaret for dette, og at det er de som må ta tak i dette dersom det ikke er bra nok. Hun sier at grunnen til at kommunen ikke gikk videre med meldingen fra Redd Barna var at den gjaldt alle ungdommene på mottaket og ikke enkeltpersoner.

– Det er når meldinger kommer om enkeltbarn at vårt barnevern griper inn, sier hun.

Siden saken er klaget inn til fylkesmannen vil ikke statssekretær Pål Lønseth i justisdepartementet kommentere saken spesielt. Men generelt mener han at det er liten tvil om hvem som har ansvaret.

– Bekymringer knyttet til situasjonen for de barna, blant annet deres mentale helse, er det lokalt barnevern som må engasjere seg i, sier Lønseth.