Hopp til innhold

Nye passregler skaper trøbbel

Flere land har den siste tiden skjerpet sine passregler, noe som kan føre til at du aldri når frem til reisemålet. Dette gjelder blant annet for flere land i Sørøst-Asia og for USA.

Arnt Morten Skei

- Sjekk pass- og visumbestemmelsene som gjelder for ditt reisemål, sier Reiseskadesjef i TrygVesta, Arnt Morten Skei.

Foto: TrygVesta

Flere land har den siste tiden skjerpet sine passregler og krever nå at det må være minst seks måneder igjen til passet utløper, regnet fra den dagen man etter planen skal forlate landet.

- Det vanlige er at passet bør være gyldig i minst tre måneder fra siste dag du oppholder deg i et land. Nå har imidlertid flere land i Sørøst-Asia innskjerpet disse reglene. Dette gjelder blant annet reisemål som Thailand, Singapore og Malaysia, Brunei og Filippinene, forteller reiseskadesjef Arnt Morten Skei i forsikringsselskapet TrygVesta.

Kan nekte deg innreise til USA

Også reisende til USA har nye regler å forholde seg til. Dersom du skal reise til USA uten visum, må du nå registrere deg på internett før avreise. Dette i stedet for å fylle ut innreisekort på flyet, som har vært tidligere praksis.

I tillegg er det flere som ikke har fått med seg at USA har innført krav om maskinlesbart pass med biometriske kjennetegn for visumfri innreise. Dersom du ikke har fått med deg dette, nektes du adgang på flyet. Dette gjelder uansett om du allerede har startet reisen, og for eksempel befinner deg i London eller København, sier reiseskadesjefen.

Dyrt å gjøre feil

Dersom passet ditt ikke er gyldig, slipper du ikke inn i landet, og må selv punge ut for nye flybilletter, ordne overnatting og eventuelt skaffe deg et nødpass. Dette kan bli en dyr affære, fordi feil eller mangler i reisedokumentene ikke gir rett til erstatning fra reiseforsikringen din. TrygVesta kan bekrefte at de blir kontaktet av fortvilte kunder som har fått en brå slutt på drømmereisen.

Vær nøye med papirene

Siden mange i dag bestiller ferien på egenhånd, er det nødvendig å sette seg inn i hvilke pass- og visumbestemmelser som gjelder for ditt reisemål. Dette bør gjøres i god tid før reisen finner sted. Dette kan du blant annet sjekke på Utenriksdepartementets nettsider , eller sjekke direkte med ambassaden i det landet du skal reise til.